[ X ]
[ X ]
[ X ]
Posibilitatea construcției podului peste Prut va fi avizată într-un Acord comun dintre Moldova și România
14 Februarie

Proiectul de construcție a podului rutier de peste Prut, din zona localității Zagarancea, raionul Ungheni rămâne o prioritate pentru Republica Moldova și România. Reprezentanții celor două părți au convenit să încheie un Acord interguvernamental în care să fie stipulate obligațiile prioritare comune, transmite CURENTUL.

Urmează ca în cel mai scurt timp să fie avizate toate autorizațiile de mediu din Republica Moldova și România, iar până la sfârșitul trimestrului II al anului curent să fie semnat acordul interguvernamental între cele două state. Până atunci, vor fi efectuate întâlniri tehnice între experții din domeniu.

În cadrul întrevederii dintre oficialii celor 2 state, s-a discutat și despre intenția de modificare a podului feroviar Fălciu-Cantemir, pentru a putea permite și circulația transportului rutier. În cel mai scurt timp va fi elaborat un studiu de fezabilitate care va lua în considerare toate aspectele tehnice şi organizatorice pentru realizarea unui pod mixt (rutier şi feroviar) la trecerea de frontieră.

Un subiect l-a constatat reparația podului feroviar Galați-Giurgiulești, care impune efectuarea lucrărilor de reabilitare a acestuia în condițiile închiderii totale a traficului peo perioadă de 90 de zile. Astfel, cele două părți au convenit să creeze un grup de lucru mixt.

Cele două părți au convenit să desfășoare cât mai curând o ședință a Comisiei Mixte în domeniul transportului rutier, pentru a analiza și soluționa problemele apărute în urma procedurii de deschidere și derulare a unor servicii regulate de transport rutier de persoane între Republica Moldova și România.

Un alt subiect destul de important a fost colaborarea în domeniul transportului aerian. Astfel, s-a decis că colaboratorii MTID vor efectua o vizită de lucru la autoritățile aeronautice din România pentru schimb de experiențe. Urmează să fie încheiată o declarație de intenție între Centrul de Investigații și Analiză pentru siguranța aviației civile din România, și Comisia permanentă pentru investigarea evenimentelor aeronautice a Republicii Moldova, privind cooperarea și asistența în domeniul investigării accidentelor și incidentelor din aviația civilă.

De asemenea, România va oferi asistență și schimb de experiență și colaboratorilor Serviciului Transport Naval a MTID, pentru schimb de experiență, dar va oferi și suport metodologic pentru implementarea sistemului electronic de colectare a vinietei.

La finalul întrevederii, cele două părți au convenit să intensifice întâlnirile la nivel de secretar de stat – viceministru pentru a exista o cooperare cât mai eficientă. Următoarea întâlnire urmează să se desfășoare la Chișinău, în luna septembrie a acestui an.

Amintim că la ședință au participat viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor al Republicii Moldova, Vitalie Rapcea și secretarul de stat al Ministerului Transporturilor din România, Maria Magdalena Grigore, precum și reprezentanți ai celor 2 state.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților