[ X ]
Politolog: Mesajele guvernării se împart în cele „negative” diseminate de Guvern și cele „pozitive” diseminate de Președinție
9 Februarie

Politologul Aurelia Peru susține că Președinția a preluat un mesaj care trebuia să fie diseminat de către Premier, referindu-se la ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova și oferirea grantului de 100 mln. euro, transmite CURENTUL.

Aurelia Peru afirmă că mesajele guvernării se împart în cele „scandaloase, negative” – difuzate de Guvern și cele „optimiste, pozitive” difuzate de Președinție.

„Este și aceasta o strategie nu doar de comunicare de criză, dar și de conservare a imaginii unei entități politice, în cazul dat – șeful statului (fără feminine). Se produce în contextul în care guvernarea PAS devine – în condiții obiective și subiective – protagonista unei sinergii de crize – energetică, socială și de credibilitate (diagnosticată deja și prin sondaje)”, spune Peru.

Politologul punctează că unii au rămas surprinși de faptul că președintele Maia Sandu, care conform Constituției are doar dreptul de a asista la ședințele Guvernului, a fost cea care a făcut promo-ul ședinței guvernamentale din 11 februarie curent.

„Într-adevăr, de la prima ședință comună a celor două Guverne, din 3 martie 2012, inițiată de premierul de atunci Vlad Filat (s-a întreținut la Iași omologul său, Răzvan Ungureanu, colegul de la Universitatea „Cuza Vodă”) nici un președinte nu a făcut publicitate acestei ședințe. Este vorba nu atât de advertising pentru ședința guvernelor, cât despre o tehnică de PR imagologic pentru instituția prezidențială, care pică în sondaje alături de PAS”, spune Aurelia Peru.

În cadrul conferinței de ieri, apare șefa Executivului, Natalia Gavriliță și se încearcă recuperarea unor erori în materie de comunicare guvernamentală, afirmă Peru.

„Dar, poate fi găsită argumentarea – și o doamnă și cealaltă reprezintă puterea executivă în stat. Deși, conform științei politice, dacă Președintele este susținut de majoritatea parlamentară, putem constata – teoretic și practic – funcționalitatea unui regim semi-prezidențial (aș spune chiar prezidențial, în cazul nostru). Avem un guvern care este o emanație a președintei (aproape regim politic american). În Republica Moldova avem astăzi o putere executivă dualistă sau „regimul al unui partid unic” – termen politologic”, mai spune Aurelia Peru.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților