Șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Valentin Fiodorov, a avut o ședință de lucru cu reprezentanții Agenției de Investiții unde s-au discutat mai multe inițiative ce au drept scop facilitarea trecerii frontierei de stat în perioada estivală pentru autocare și microbuze, transmite CURENTUL.
Se cunoaște că pe parcursul celor trei luni de vară numărul cetățenilor Republicii Moldova, care aleg să petreacă vacanțele peste hotare, crește semnificativ. Doar anul trecut, la ieșirea din țară s-a înregistrat circa 2 mln. de traversări ai cetățenilor moldoveni, în creștere cu 4% față de aceeași perioadă a anului 2017. Mai mult că, au fost constate perioade când din cauza unui flux intens de călători, sosiți cu autocare și microbuze, punctele de trecere se aglomerau și timpii de așteptare puteau să atingă 50 de minute.
Astfel că în urma analizei datelor statistice, dar și experienței anilor trecuți, Poliția de Frontieră vine cu propunerea către transportatorii de pasageri, inclusiv către agențiile de turism care duc o evidență a numărului de călători ce urmează să plece în vacanțe, de a realiza din timp un schimb de informații privind numărul de rute, punctele de trecere alese pentru traversarea frontierei de stat, dar și ora apropierii microbuzelor sau autocarelor la frontieră.
În aceste condiții, gestionarea activității într-un punct de trecere ar fi mai eficientă, cu referințe la planificarea programului de lucru pentru angajații Poliției de Frontieră. La fel, timpii de așteptare la controlul de frontieră s-ar micșora considerabil și ar fi evitate formarea rândurilor al acestor categorii de mijloace de transport.
Această idee a fost salutată de delegația Agenției și a asigurat de suportul necesar în implementarea unui mecanism de coordonare și schimb de date cu agențiile licențiate de transport, dar și agențiile de turism din Republica Moldova.
Totodată, părțile au convenit ca în cel mai scurt timp să fie convocată o întrevedere cu factorii interesați de realizarea acestei inițiative și în comun să se identifice o modalitate de conlucrare reciproc-avantajoasă.
Cristina Parfeni