Ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu a participat la ședința de prezentare a rezultatelor activității Poliției Republicii Moldova pentru anul 2019, transmite CURENTUL.
Astfel, în cadrul ședinței a fost prezentat Raportul cu privire la activitatea Poliției pe parcursul anului 2019, în măsura în care au fost realizate obiectivele trasate pentru anul precedent, în special, cele care țin de dezvoltarea instituției, consolidarea capacităților profesionale și instituționale, asigurarea ordinii publice și siguranței rutiere.
Totodată au fost prezentate prioritățile pentru anul curent.
Astfel, conform raportului, fenomenul infracțional în anul 2019 a înregistrat o scădere de 0,54 %, 51 la sută din numărul total al infracțiunilor înregistrate, revin infracțiunilor contra patrimoniului.
Cu privire la rata criminalității la nivel național pentru anul 2019, municipiul Chișinău este localitatea cu cea mai înaltă rată a criminalității, iar sectorul Centru, Buiucani și Botanica înregistrează cea mai ridicată rată a criminalității.
La capitolul siguranței rutiere și patrulare, accidentele rutiere au înregistrat o descreștere cu 1,6 % a numărului de accidente înregistrate și cu 3,9% a persoanelor traumatizate. Cauza principală a accidentelor rutiere rămâne a fi viteza neadecvată condițiilor de drum și neacordarea priorităților pietonilor.
Resursele umane rămân a fi cel mai de preț capital al instituției, astfel, consolidarea managementului acestui domeniu este important. Deficitul de personal la finele anului 2019 a fost de 612 funcții polițienești de ofițeri, 782 de subofițeri și 32 funcții civile.
Siguranța cetățenilor este o prioritate pentru Poliție, astfel în anul 2019 la numărul unic de urgență 112 au fost înregistrate 270 517 apeluri prin care a fost solicitată Poliția.
La fel, promovarea integrității și principiilor de respectare a drepturilor omului prin promovarea și implementarea principiului toleranță zero față de corupție, discriminare și rele tratamente în activitatea Poliției și aprobarea procedurilor standard de operare în domeniul reținerii, deținerii şi escortării persoanelor rămân a fi obiectivele anului 2020.
Menționăm că în anul 2019, a crescut cu 105,2% numărul denunțurilor privind tentativele de mituire din partea cetățenilor.
De asemenea, creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, eficientizarea serviciilor publice, gestionarea situațiilor de urgență, reducerea deficitului de personal și asigurarea resurselor logistice și financiare pentru buna desfășurare a activităților Poliției MAI, rămân a fi prioritare pentru anul 2020.
Cristina Parfeni