[ X ]
[ X ]
[ X ]
PN îndeamnă Guvernul să scoată monopolul la exportul de nuci
27 Noiembrie

„Partidul Nostru” (PN) își exprimă indignarea și consideră necesară atragerea atenției publice și a partenerilor externi ai Moldovei asupra monopolizării exportului de nuci, transmite CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, din toamna acestui an, Guvernul oferă dreptul de exporta miezul de nuci doar pentru două companii.

„Astfel, niciun producător nu poate obține licență la exportul producției sale, care necesită a fi prezentată obligatoriu Serviciului Vamal al Republicii Moldova. În rezultatul acestor acțiuni, pe piața internă au fost stabilite prețuri hoțești – țăranii sînt nevoiți să vîndă miezului de nuci la un preț de 40-50 de lei pentru kilogram (circa 2,5 euro/kg), în timp ce pe piețele din Europa nucile sînt comercializate la prețuri de la 6 euro pentru kilogram. Moldova demult este printre liderii țărilor la capitole precum corupția și sărăcia. Toate aceste „succese” reprezintă rezultatul guvernării iresponsabile. Esența antisocială a guvernării se manifestă prin tot, inclusiv prin monopolizarea unor sectoare întregi ale economiei. Asemenea monopol nu doar contravine normelor internaționale, dar și este incompatibil principiilor economiei de piață, precum și, duce, inevitabil, la sărăcirea și mai mare a populației. Mai mult ca atît, monopolul la nuci este o bombă cu efect întîrziat pentru întregul segment al producerii de nuci, acțiuni care pot duce la distrugerea unor plantații întregi a pomilor de nuci, prețurile scăzute al miezului făcînd neprofitabilă cultivarea și creșterea acestora”, se spune în comunicat.

În legătură cu aceasta, „Partidul Nostru” cere Guvernului Republicii Moldova „să renunțe imediat la practicile de protecționism și crearea monopolurilor, să adopte metode transparente de acordare a tuturor actelor permisive și să nu limiteze dreptul producătorilor de a-și comercializa producția”.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților