[ X ]
[ X ]
[ X ]
PLDM: „Puținele surse financiare, care ajung la aleșii locali, sunt distribuite exclusiv pe criterii politice”
25 Ianuarie

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), în cadrul unei conferințe de presă, a lansat un apel pentru salvarea administrației publice locale din Republica Moldova, informează CURENTUL.

Primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, a vorbit despre situația actuală a administrației publice locale.

„Cu toate neajunsurile prin care am trecut noi, totuși, în Republica Moldova pătrundeau elemente ale democrației, se afirmau niște valori. Acum, eu consider că, noi suntem într-o fază de proces invers. La orice pas se simte încercarea de a subordona tot și de a exercita presiuni asupra autorităților locale. Guvernarea, totuși, vrea să meargă pe o cale dură. Salarizarea este absolut neadecvată, nemotivată, specialiști nu mai putem angaja, chiar și primarii își expun dorința de a abandona domeniul public. Avem o situație alarmantă, dacă nu vor fi întreprinse acum măsuri, apoi poate fi prea târziu. Noi avem prea puțin timp și, cred că, societatea civilă trebuie să fie alarmată de situația creată”, a precizat Răileanu.

Președintele PLDM, Viorel Cibotaru, a comunicat despre modul de distribuire a resurselor financiare în cadrul administrațiilor publice locale.

„PLDM a declarat permanent că, în lipsa unor viziuni clare de dezvoltare a localităților, puterea centrală se concentrează pe o politică falsă. În locul unor proiecte reale de atragere a investițiilor, actuala guvernare se preocupă de intimidare, șantaj și corupere. Puținele surse financiare, care ajung la aleșii locali sunt distribuite exclusiv pe criterii politice, banul public este distribuit în mod netransparent. În acest sens, facem apel către partidele politice, care au avut de suferit în acest atac raider asupra administrației publice locale. Ne adresăm și instituțiilor internaționale să intervină de urgență în această situație, să se documenteze pe teren despre ceea ce se întâmplă astăzi în administrația publică locală. Sperăm foarte mult că la acest apel se vor alătura și alte partide, dar și organizații”, a declarat Cibotaru.

Vicepreședintele PLDM, președintele fracțiunii în Parlament, Tudor Deliu, a vorbit despre viitoarele alegeri parlamentare și rolul autorităților publice locale.

„Ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova, cu referire la administrația publică locală, este o situație de nedescris. Administrația publică locală a fost mărul discordiei pentru cei de la guvernare. Astăzi trebuie sa constatăm că principiul autonomiei locale și cel al descentralizării, rămân a fi declarative. Astăzi, Partidul Democrat, practic, controlează majoritatea autorităților. Care este, totuși, miza PD? Suntem într-un an electoral, potrivit preferințelor alegătorilor, ei nu trec de 10% și dacă facem un calcul, aceste 10% vor obține 5 sau 6 mandate și aici s-a pornit mașinăria PD, de a acapara puterea locală. PLDM este îngrijorat de democrația locală”, a conchis Deliu.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților