[ X ]
PLDM: Nu vom accepta introducerea acestei sintagme în Constituție atâta timp cât…
18 Octombrie

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a lansat, astăzi, o adresare către cetățeni, informează CURENTUL.

PLDM menționează că, populația RM este supusă unei puternice campanii de manipulare, „scopul căreia este crearea unui haos informațional, cu inversarea valorilor și crearea unei agende politice false”.

„Partidul Democrat este un partid profund antidemocratic, care, prin orice acțiune, respinge spiritul și conduita europeană, izolează tot mai decis Republica Moldova de lumea liberă și pune fundamentul unui regim oligarhic autoritar, cu pronunțate caracteristici mafiote. Critica vehementă a Uniunii Europene la adresa puterii politice de la Chișinău, acuzată de distrugerea statului de drept și respingerea valorilor europene, este dovada dictaturii instaurată de Partidul Democrat. Insistența cu care acesta încearcă manipularea opiniei publice naționale și internaționale, prin introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție, demonstrează cinismul acestei puteri și lipsa de respect pentru cetățeni.

PLDM este un partid care pune integrarea europeană mai presus de orice alt obiectiv. Este o alegere civilizațională de care Republica Moldova are nevoie în mod vital. PLDM nu poate trece însă peste principii fundamentale, de dragul unor interese electorale ale binomului PSRM-PD. PLDM a cerut PD și aliaților săi respectarea întocmai a rezoluției Parlamentului European, drept condiție pentru acceptarea acestei modificări. Restabilirea statului de drept, revenirea la sistemul proporțional de vot și respectarea dreptului cetățeanului de a alege, aceasta presupunând și recunoașterea mandatului primarului ales al capitalei, demonopolizarea economiei, libertatea justiției și a mass-media – le considerăm dovada atașamentului față de civilizația europeană. Acestea sunt norme și normalități europene, pe care, din punctul nostru de vedere, Partidul Democrat nu le poate înțelege”, se spune în adresare.

Totodată, PLDM respinge orice formă de șantaj la adresa sa și „califică intenția PD a de a scoate în afara cadrului constituțional pe oricine care se pronunță împotriva integrării europene, drept o manifestare a caracterului său dictatorial profund antieuropean”.

„PLDM precizează că integrarea europeană este rezultatul deciziilor cetățenilor şi a instituțiilor europene. Nu trebuie să confundăm Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică. Nu sintagma din Constituție poate garanta păstrarea cursului european, ci sutele de mii de cetățeni moldoveni ignorați și lipsiți de dreptul de vot, care astăzi trăiesc în vest și pot prin votul lor să echilibreze opțiunea geopolitică a Republicii Moldova. În altă ordine de idei, nu putem accepta dublele standarde în tratarea Constituției. Pornind de la principiul „dura lex, sed lex” considerăm imperios necesar modificarea art. 13 din Constituție, cu introducerea noțiunii de ”limbă română”, așa cum a cerut Curtea Constituțională. Negarea acestei prevederi, dar și a adevărului științific, este încă o dovadă a dualității și fățărniciei Partidului Democrat și a aliaților săi. Suntem conștienți de pericolul revanșard al forțelor de stânga și, mai ales, de ura cu care aceștia tratează Uniunea Europeană. Nu credem însă că modificarea Constituție este o garanție a ireversibilității acestui proces”, se mai spune în declarație.

PLDM mai spune că Uniunea Europeană cere reforme și nu propagandă. „Nu avem certitudinea că în eventualitatea unei victorii în alegeri, socialiștii nu vor corupe deputații democrați să modifice Constituția, conform altor interese. Singura noastră soluție este schimbarea acestui regim și realizarea unor reforme cu adevărat europene. PLDM nu va accepta introducerea acestei sintagme în Constituție atâta timp cât guvernarea va încălca Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, conchide PLDM.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților