[ X ]
[ X ]
[ X ]
PLDM, la final de sesiune: „Democrația a rămas doar un mit, iar statul de drept a cunoscut o prăbușire cruntă”
27 Iulie

La final de sesiune parlamentară, Președintele fracțiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a susținut declarații de presă, în cadrul cărora s-a referit la activitatea formațiunii și a Parlamentului.

CURENTUL vă propune să vedeți întreg discursul:

„Suntem la sfârșit de sesiune parlamentară. Din păcate, bilanțul activității Parlamentului ne arată ca forul legislativ suprem a fost un ring cu o concurență neloială și chiar ostilă, unde s-au votat proiecte de legi la grămadă și cu rapiditate, întru satisfacerea ambițiilor și intereselor guvernării, nu ale cetățenilor de rând.

Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova a depus maxim efort pentru a putea combate sau cel puțin a scoate la iveală caracterul dubios și reprobabil a unor acțiuni întreprinse de majoritatea parlamentară. În condițiile în care țara este aruncată în haos, este extrem de dificil de adus plus valoare reală în activitatea noastră de legislatori. Pentru că vocea noastră nu mai este auzită. Suntem marginalizați conștient, deoarece adevărul doare, iar frica devine din ce în ce mai mare.

Stimați cetățeni, din nefericire pentru țara noastră, lucrurile au luat o întorsătură dramatică. S-a ajuns la un punct critic. Democrația a rămas doar un mit, iar statul de drept a cunoscut o prăbușire cruntă. Cum poate o societate să supraviețuiască într-un climat toxic, unde intimidările, amenințările și atacurile apar deja ca normalitate?

În această perioadă, Moldova a cunoscut cel mai mare regres de la independență încoace. Principalul partener de dezvoltare, Uniunea Europeană, a fost tratată cu desconsiderație și trufie nejustificată din partea actualei guvernări. Numai că viclenia malițioasă de la Chișinău nu a făcut decât să ne izoleze și mai tare de marea familie democratică occidentală. Și știți de ce s-a întâmplat acest lucru?

Deoarece din start această guvernare nu și-a dorit sincer integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Și-a dorit doar sprijinul financiar și recunoașterea internațională a unor lideri obscuri. Lucrurile au fost forțate, reformele mimate, discursurile siropoase – doar de protocol. Perindarea pe la Bruxelles a unor indivizi cu funcții oficiale în stat, cât și a celor care făceau doar galerie vânând viclean poze, nu a putut consolida un dialog real și constructiv. Pentru că este un fals. Vreau să întreb acum Partidul Democrat dacă mai susțin atât de înflăcărat ideea introducerii vectorului european în Constituția țării? Când și cum se poate realiza acest lucru atât timp cât există o colaborare tenebră între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat? Niciodată. Sunt doar declarații care nu valorează nimic.

Câtă lașitate și lipsă de strategie! Din momentul în care a fost adoptată rezoluția privind suspendarea asistenței macrofinanciare, Uniunea Europeană s-a transformat brusc în dușmanul care ia pâinea de la gura copiilor.

Stimați guvernanți, prin aceste acțiuni mișelești, ne izolați țara de civilizație. Aruncați Republica Moldova în bezna sărăciei și a neputinței! Jocurile murdare pe care le țeseți ne îndepărtează vertiginos de o instituție care a fost ani la rând donatorul principal de resurse financiare și modelul unic de democrație. Cine v-a dat dreptul să ne târâți în mizeria ce ați creat-o singuri, să ne aruncați în haos și să ne manipulați cu atâtea minciuni?

Dacă facem o radiografie a politicii moldovenești, vedem o tendință clară de instaurare a unei dictaturi și de sugrumare crudă a ultimelor elemente democratice.

Din justiție nu a mai rămas nimic. V-ați înarmat cu lachei servili care să vă îndeplinească ordinile și v-ați pus la dispoziție un întreg sistem judecătoresc gata să apere oricând interesele partidului. Unul din elementele cele mai răsunătoare a faptului că justiția este aservită politic, e tolerarea fățișă a comportamentului sfidător și abject al penalului Șor, care este sigur de venirea sa la putere. Unde s-a mai văzut ca într-un stat de drept să fie permise și tolerate declarații ce incită la ură, venite din partea unei persoane care este vinovată de delapidarea mijloacelor financiare ale statului în proporții uriașe? La noi totul este posibil. Sluga trebuie să-și cumpere libertatea acționând strict în conformitate cu indicațiile stăpânului. Politica nu se face cu bâta și prin violență, aceasta este caracteristic doar celor din grote și celor care au pierdut orice simț al realității. În acest mod ei se deconspiră total. Dacă nu îi vom opri la timp, gloata de bandiți se va coaliza profesionist și va întra în legalitate. Deja ne-au furat cu cruzime dictatorială elementul democratic cel mai sfânt – votul liber exprimat.

Acum guvernarea își concentrează toate instrumentele mișelești pentru câștigarea viitoarelor alegeri parlamentare. Acest delir ne va costa mult. Ne va costa viitorul democratic al țării.

Ieri, slugile aservite lui Plahotniuc, au mai făcut un pas grosolan și periculos. Au legalizat hoția. Astfel, Republica Moldova devine paradisul hoților ce vor spăla banii furați de la cetățeni. Reacția dură a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova, cât și a Delegației Uniunii Europene vis a vis de această lege, demonstrează cât de gravă este situația în care ne-a aruncat această guvernare coruptă, manipulatoare și avidă de putere. Vreau să-l întreb personal pe domnul Candu, care mai sunt partenerii strategici ai Republicii Moldova, cine mai este de partea acestei guvernări? Sau poate susținerea o căutați deja în alte zone, mai gri, unde lipsește democrația și astfel sunteți scutiți de datoria de a da rapoarte despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în țara noastră? Nu mai doriți să fiți constrânși și responsabilizați de către organisme internaționale sănătoase. Vă doriți haos. Pentru că în haos se poate fura.

De aceea, stimați cetățeni, vă îndemn să ne concentrăm toate eforturile pentru a supraviețui acestei mari drame care a lovit țara noastră. Să fim uniți și să ne apărăm pământul de blestemul acestei guvernări, care ne-a transformat într-un stat eșuat, ne-a aruncat în haos economic și, în centrul leagănului democrației, vor să ne pună pecetea totalitarismului.

Nu putem permite astfel de atrocități, este de obligația noastră morală să oprim aceste orori, să revenim în democrație, să avem un stat funcțional, să nu ne fie frică să vorbim liber, să punem accentul pe adevăratele valori ce trebuie să stea la baza unui stat liber și independent”.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților