Cetățenii Republicii Moldova vor putea investi în valorile mobiliare de stat (VMS) pentru a-și asigura un viitor financiar stabil și a contribui, în același timp, la finanțarea proiectelor de dezvoltare a țării. Astăzi, a fost anunțată lansarea primei platforme online de achiziție eVMS.md, care permite efectuarea directă a tranzacțiilor, rapid și simplu, fără intermediari și comisioane. Platforma va fi funcțională începând cu ziua de mâine, 1 august.
Prezent la evenimentul de lansare, prim-ministrul Dorin Recean a apreciat contribuția echipei Ministerului Finanțelor și a partenerilor de dezvoltare, subliniind rolul unui efort comun pentru îmbunătățirea serviciilor publice, inclusiv a celor investiționale.
„Platforma va contribui la dezvoltarea pieței de capital și la familiarizarea oamenilor cu noile instrumente lansate de Guvern. În acest context, devin tot mai importante proiectele de educație financiară, care vor ajuta cetățenii să utilizeze produsele guvernamentale în beneficiul lor”, a spus premierul Dorin Recean.
Pentru a putea investi, cetățenii aflați în țară și cei de peste hotare urmează să dețină un cont bancar în Republica Moldova, semnătură electronică și să creeze un cont personalizat pe platformă. Astfel, cetățenii vor putea accesa online informațiile actualizate, precum ratele curente, vor beneficia de transparență în toate tranzacțiile efectuate și vor putea gestiona contul 24 de ore din 24, cu flexibilitate maximă în administrarea investițiilor. De asemenea, platforma va permite Ministerului Finanțelor să se împrumute de la persoane fizice pentru a finanța diverse proiecte de infrastructură, dar și din domeniul social.
Platforma a fost dezvoltată de Ministerul Finanțelor, în perioada 2023-2024, cu sprijinul Proiectului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) „Transparența Sectorului Financiar în Moldova”. Aceasta a fost creată în baza Conceptului Programului de vânzare directă a valorilor mobiliare de stat persoanelor fizice în Republica Moldova, elaborat, de asemenea, cu sprijinul USAID, în anul 2020.