[ X ]
[ X ]
[ X ]
Platforma Femeilor Deputate a lansat campania cu genericul „Violența obstetrică tot este violență”
24 Noiembrie

Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova a lansat, astăzi, o campanie de informare și sensibilizare cu genericul „Violența obstetrică tot este violență”, în semn de solidarizare cu toate femeile și fetele care suferă de orice formă de violență. Evenimentul se înscrie în șirul de activități organizate în contextul Campaniei Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care se desfășoară anual, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, și are drept scop sensibilizarea publicului cu privire la fenomenul violenței față de femei ca fiind cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial.

Președinta Consiliului de coordonare a Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, deputata Doina Gherman, a menționat că fiecare femeie are dreptul la tratament cu demnitate, la asistență medicală corespunzătoare atât în perioada sarcinii, cât și în perioada post-partum, iar statul trebuie să garanteze respectarea acestor drepturi. „Este absolut inacceptabil ca în anul 2022 femeile să moară atunci când dau viață. La fel, este absolut inadmisibil ca femeile să fie umilite, abuzate, înjosite sau neglijate atunci când merg la un simplu control ginecologic. Anume din acest motiv, noi, deputatele din Parlamentul Republici Moldova, am decis să inițiem o campanie de informare și sensibilizare cu privire la fenomenul de violență obstetrică și ginecologică, o formă de violență deseori ignorată, dar care afectează prea multe femei din Republica Moldova”, a remarcat deputata Doina Gherman.

Parlamentara a îndemnat femeile și fetele să nu tolereze violența și să solicite ajutor atunci când sunt supuse abuzului. „Dragi femei și fete, nu tolerați nicio formă de violență! Denunțați și cereți ajutor, iar noi toate vom fi de partea voastră, vom fi aliatele și prietenele voastre. Vom lupta și vom face tot posibilul ca drepturile voastre să fie asigurate și respectate. Violența obstetrică tot este violență împotriva femeilor”, a declarat Doina Gherman.

Platforma Femeilor Deputate din legislatura a XI-a a fost lansată la 17 iunie anul curent. Aceasta reprezintă un nou cadru de cooperare și dialog intra-instituțional care abilitează femeile deputate din Republica Moldova, aparținând atât majorității, cât și opoziției parlamentare, să găsească un numitor comun pentru consolidarea și promovarea drepturilor femeilor în țară. Platforma Femeilor Deputate este susținută de PNUD, UNFPA, UN Women și UNICEF Moldova.

Inapoi la arhiva noutaților