[ X ]
[ X ]
[ X ]
Platforma DA: Vom susține orice acțiune de protest organizată de personalul medical și de cetățeni
17 Iulie

Platforma „Demnitate și Adevăr” cere retragerea proiectului de Lege cu privire la ocrotirea sănătății, proiect ce prevede ca spitalele din republică să treacă din subordinea autorităţilor locale în gestiunea Ministerului Sănătăţii și care a fost votat vineri în Parlament, transmite CURENTUL.

În declarația PDA este menționat că, „documentul nu a fost supus dezbaterilor publice și conține multe prevederi scandaloase”.

„Printre cele mai grave se numără: instituţiile medico-sanitare publice urmează a fi instituite prin decizia ministerului Sănătăţii, conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice republicane, municipale şi raionale vor fi selectaţi prin concurs şi numiţi în funcţie de ministerul Sănătăţii, iar eliberarea lor din funcție, la fel se va opera de către minister”, scrie în declarație.

De asemenea, PDA menționează că „se urmărește transferarea, cu titlu gratuit, a clădirilor, echipamentelor, terenurilor din proprietatea autorităților publice locale în cea a statului. Astfel, toată infrastructura medicală va fi centralizată sub controlul politic al Ministerului Sănătății”.

Totodată, în declarație este menționat că această acțiune încalcă principiile autonomiei locale: „Această acțiune încalcă principiile descentralizării administrative, și vine în contradicție cu politicile de reformare a administrației publice centrale, conform cărora ministerele trebuie să se ocupe de elaborarea politicilor și să-și reducă treptat funcțiile de administrare în sector.

De asemenea, modalitatea sfidătoare prin care această contrareformă este abuziv promovată, reprezintă o practică antidemocratică cu care guvernarea actuală ne-a obișnuit. Nu s-a luat în calcul nici poziția opoziției parlamentare, nici a reprezentanților administrației publice locale, nici a experților în politici de sănătate, și – cel mai grav – a fost ignorată cu desăvârșire opinia lucrătorilor medicali din aceste instituții”.

Platforma declară că. aceste acțiuni sunt în interes politic. „Scopul urmărit al acestei pseudo-reforme este unul exclusiv politic, având și un evident substrat de corupție. Partidul Democrat recurge la preluarea controlului integral asupra sistemului medical. Înainte de alegerile parlamentare, PD vrea să subordoneze toate instituțiile medicale din republică, prin intermediul cărora va exercita presiuni pentru a obține beneficii electorale. Toți, începând cu directorii instituțiilor medicale, medicii, personalul auxiliar, pacienții, vor fi obligați să servească interesele electorale ale PD în campania electorală. Cei care nu vor accepta, vor fi eliminați din sistemul medical prin metode administrative.

Pe de altă parte, concentrând toată infrastructura medicală în mâinile PDM din Ministerul Sănătății, există riscul ca aceste resurse (clădiri, terenuri, echipamente) să fie utilizate ilegal în scop de îmbogățire personală a clientelei oligarhice atât la nivel central, cât și la nivel local.

O altă componentă periculoasă a inițiativei PD este propunerea Ministerului privind comasarea tuturor spitalelor și crearea unui număr de 19 instituții medico-sanitare noi. Această așa-zisă reformă nu poate fi aprobată și implementată fără o consultare largă cu cetățenii, experții, societatea civilă, aleșii locali, partidele politice, partenerii de dezvoltare. Mai mult, o asemenea schimbare radicală nu poate fi realizată fără existența unui consens în societate. În plus, lipsa unei argumentări solide a acestor inițiative dăunătoare societății denotă un interes politic în favoarea PD-ului”, mai spun autorii declarației.

În acest sens, PDA cere retragerea proiectului. „În calitate de reprezentanți ai opoziției extraparlamentare, Platforma DA va susține orice acțiune de protest organizată de personalul medical și de cetățeni, consumători ai serviciilor medicale cu scopul de a apăra sistemul medical al Republicii Moldova împotriva văditului atac de tip raider”, se menționează în declarație.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților