[ X ]
[ X ]
[ X ]
Platforma DA cere Președintelui să nu promulge legea privind schimbarea destinației terenului destinat construcției Arenei Sportive
2 Aprilie

Platforma „Demnitate și Adevăr” cere Președintelui Igor Dodon să nu promulge legea privind retragerea din gestiunea actuală și schimbarea destinației unui teren agricol în vederea construcției Arenei Sportive, transmite CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, PDA reiterează că Legea adoptată prevede că pierderile cauzate de excluderea terenului din categoria de terenuri cu destinație agricolă nu se compensează, astfel se aduce un prejudiciu statului în valoare de peste 90 mln. lei.

„În prezent, nu există nici o certitudine în privința obiectelor ce urmează a fi construite pe terenul retras și a modalității juridico-financiare de implementare a proiectului de construcție, care deocamdată nu există la nivel oficial. Andrian Candu a prezentat doar niște imagini virtuale, care în realitate constituie un proiect francez. Declarațiile contradictorii ale ministrului Finanțelor și ale președintelui Parlamentului denotă intențiile obscure ale inițiatorilor acestei afaceri dubioase. Doar în cadrul ședinței în plen a Parlamentului societatea a aflat că pentru construcția Arenei este nevoie de doar 15 ha, restul teritoriului fiind atribuit pentru construcția mai multor locații distractive, fără ca acestea să fie indicate în totalitate. Din declarațiile evazive ale reprezentanților Guvernului și Parlamentului se poate deduce că în scurt timp, sub paravanul parteneriatului public-privat, terenul respectiv, precum și sute de milioane de lei din buget, vor ajunge în posesia unei companii”, se spune în comunicat.

În opinia Platformei DA privatizarea terenului se va face prin fraudă. „Aceste acțiuni ilegale ar putea culmina cu privatizarea frauduloasă a terenului la un preț normativ, dat fiind faptul că după demararea lucrărilor de construcție terenul va intra în categoria celor aferente. Astfel, așa zisul investitor va putea răscumpăra acest lot cu puțin peste 80 mln. lei, în loc s-o facă cu circa 50 mln. euro, cât ar fi prețul comercial al terenului. În consecință bugetul de stat va pierde peste UN MILIARD de lei”, se mai spune în comunicat.

Platforma DA menționează că după întoarcerea proiectului de lege în Parlament, cerem ca legislativul să abroge de urgență acest act normativ. „În cazul în care Președintele va accepta această schemă obscură, formațiunea noastră își asumă responsabilitatea, după preluarea puterii, să depună toate eforturile pentru anularea legii respective și tragerii la răspundere a tuturor celor implicați în această afacere criminală”, se mai spune în comunicat.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților