Platforma Demnitate și adevăr (DA) cere pornirea unei anchete penale cu identificarea persoanelor din diferite ministere care au lobat interesele Uzinei Metalurgice din Râbnița și retragerea solicitării către Uniunea Europeană (UE) privind ridicarea restricțiilor de export a deșeurilor metalice în Republica Moldova, informează CURENTUL.
Alexandru Slusari, în cadrul unei conferințe de presă, s-a referit la acțiunile și evenimentele ce vizează Uzina Metalurgică din or. Râbnița și a constatat că „în prezent, Moldova se confruntă cu o diversiune economică din partea regimului separatist prin acțiuni concertate”.
Potrivit spuselor sale, în luna noiembrie 2021 Uniunea Europeană, în contextul implementării Pactului verde, a interzis exportul în Moldova a deșeurilor de metale feroase, destinate reciclării, din cauza nerespectării cerințelor față de mediu ambiant. Unicul beneficiar al acestui export a fost Uzina Metalurgică din Râbnița, care este principalul contribuabil al Transnistriei și nu are nicio tangență cu bugetul Republicii Moldova. Astfel, UE ne-a oferit o oportunitate pentru diminuarea semnificativă a bazei economice a enclavei separatiste.
„Însă, în decembrie 2021 întreprinderea din stânga Nistrului a întreprins un atac de lobby. Compania a abordat oficialii din Uniune Europeană, precum și a cerut într-un stil ultimativ de la autoritățile de la Chișinău să solicite ridicarea urgentă a restricțiilor. În paralel, distribuitorul Uzinei, SRL BPM-Trading, care totodată este și dealerul exclusiv al fabricii de ciment din Râbnița, întreprinde acțiuni agresive economice pentru a monopoliza piețele de metal, ciment și beton. Având la dispoziție resurse energetice ieftine pe malul stâng al Nistrului și folosind masiv mijloace financiare în numerar, compania respectivă acționează dur în vederea eliminării altor concurenți din Moldova, care achiziționează deșeuri metalice și produc ciment și beton”, au precizat ei.
Totodată, Platforma DA susține că, cel mai grav este faptul că unii reprezentanți ai guvernării contribuie la expansiunea economică a separatiștilor.
În acest context, Platforma DA cere ca guvernarea să renunțe la promovarea intereselor economice ale regimului separatist și să întreprindă urgent următoarele măsuri:
Să fie publicată scrisoarea adresată către Uniune Europeană de către Ministerul Mediului privind ridicarea restricțiilor de export a deșeurilor metalice în Moldova și să retragă imediat această solicitare;
Să fie pornită o anchetă internă și, după caz, penală pe cazul acestei scrisori cu identificarea persoanelor din diferite ministere, care au lobat interesele Uzinei Metalurgice din Râbnița;
Să fie sesizat Consiliului Concurenței pentru investigarea activităților „BPM-Trading SRL” sub aspectul acțiunilor anticoncurențiale;
Să fie efectuat un control fiscal amplu, cu implicarea Serviciului Prevenirii și Combaterii Spălării de bani, în privința activităților companiei „BPM -Trading SRL” în contextul folosirii masive a mijloacelor financiare în numerar de proveniență dubioasă;
Să fie schimbată conducerea SA Metalferos și neadmisă falimentarea întreprinderii. De asemenea, să fie relansată activitatea acesteia.
Cristina Jicol