[ X ]
[ X ]
[ X ]
Platforma DA a luat o decizie. Detalii
6 Iunie

După cum și a anunțat, astăzi, Platforma Demnitate și Adevăr și-a desfășurat Consiliul Politic Național, informează CURENTUL.

După ședință, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că, Consiliul Național Politic a decis că Platforma DA va susține adoptarea prin vot a pachetului oligarhic, elaborat de Blocul ACUM și va insista ca votarea acestuia să aibă loc la prima ședință a Parlamentului.

„Platforma DA cere ca deputații din fracțiunea PSRM să semneze public, nominal, un angajament privind votarea la viitoare ședință a Parlamentului a următoarelor acte normative: declararea privind caracterul capturat al instituțiilor statului, decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale, demiterea directorului SIS, revocarea directorului CNA, modificarea legii Procuraturii în vederea creării circumstanțelor legale pentru demiterea actualului procuror general și desemnarea noului procuror, în baza unui concurs transparent”, a enumerat Năstase.

Totodată, Andrei Năstase a anunțat că, Platforma DA cere revenirea la sistemul electoral proporțional și îmbunătățirea procesului electoral, în conformitate cu recomandările Comisie de la Veneția, dar și modificarea altor legi.

„Cerem modificarea Codului electoral în vederea creării circumstanțelor pentru demiterea membrilor CEC, modificarea Codului penal pentru înăsprirea semnificativă a sancțiunilor pentru coruperea alegătorului și falsificarea rezultatelor alegerilor, modificarea legii cetățeniei în vederea anulării prevederilor privind acordarea cetățeniei contra plată, modificarea art. 4 din Legea cu privire la patenta de întreprinzător în vederea prelungirii pe 4 ani a termenului de activitate a micului comerț în baza de patentă, instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălătoria banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și a instituțiilor financiar – bancare din RM și investigarea acestui proces, instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor legalizării sistemului bancar din RM și investigarea acestui proces, instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor unor privatizări și concesionări a bunurilor din proprietate publică, instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor evenimentelor din 7 aprilie 2009 și sancționarea acelor vinovați”, a punctat el.

În aceeași ordine de idei, Andrei Năstase a menționat că, Platforma DA cere ca deputații din fracțiunea PSRM să semneze public, nominal, un angajament privind votarea, la următoarea ședință a Parlamentului, a Guvernului asumat ACUM în frunte cu Maia Sandu.

„Platforma DA cere ca Președintele RM să semneze public un angajament privind promulgarea imediată a legilor care fac parte din pachetul antioligarhic și trimiterea acestora spre publicare, precum și desemnarea Maiei Sandu pentru funcția de premier. Platforma DA se angajează în mod condiționat să voteze în funcția de Speaker un candidat integru, neimplicat în scheme de corupție și în acte imorale. propus de PSRM, doar după realizarea condițiilor menționate”, a conchis Năstase.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților