[ X ]
[ X ]
[ X ]
Planurile AIPA pentru îmbunătățirea calității serviciilor la standardele europene: Se implementează un proiect-pilot
20 Noiembrie

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) își propune pe viitor să extindă numărul programelor și proiectelor pentru subvenționare. Directorul AIPA, Nicolae Ciubuc, în cadrul unui interviu pentru CURENTUL, a povestit ce urmează a fi întreprins pentru ca acest lucru să se întâmple.

„Numărul proiectelor cu siguranță vor crește, deoarece agricultura rămâne a fi un sector important și prioritar în economia Republicii Moldova, dar mai cu seamă, dacă ne referim la cele gestionate de AIPA, vor crește atunci când Agenția va fi pregătită să obțină statul unei Agenții de Plăți de nivel european și va deține capacități de gestionare a fondurilor europene, care ajung la cifre impresionante de miliarde de euro”, spune Nicolae Ciubuc.

De asemenea, el menționează că există deja un proiect Twinning pentru îmbunătățirea serviciilor Agenției.

„O încercare în acest sens, este și implementarea suportului tehnic oferit prin prisma proiectului Twinning ce vizează dezvoltarea instituțională în conformitate cu standardele și cerințele unei Agenții de Plăți UE. Acest proiect a fost inițiat cu scopul de a ne pregăti de implementarea, începând cu anul 2018, a practicii europene de oferire a subvențiilor în avans. Scopul acestui proiect-pilot este de a susține producătorii agricoli care sunt cu posibilități limitate în a asigura finanțarea unui proiect, tinerii fermieri care vor dori să-și deschidă afaceri în domeniul agriculturii, și implicit la înființarea plantațiilor multianuale, serelor, fermelor și în infrastructura postrecoltare.

Totodată, ne propunem ca începând cu 2020 să gestionam și plățile la suprafață, un subiect aparte, și care cu siguranță este așteptat de toți producătorii agricoli”, a spus Nicolae Ciubuc.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților