[ X ]
[ X ]
[ X ]
PL: „Recensământul e nul și nu-i vom recunoaște rezultatele”
31 Martie

Partidul Liberal (PL) a luat act de datele Recensământului Populației și Locuințelor din 2014, prezentate astăzi de Biroul Național de Statistică (BNS), și constată că sunt viciate și nu reflectă realitatea din Republica Moldova, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, PL consideră că procesul a fost viciat încă la colectare, în 2014, argumente fiind prezentate atunci, de societatea civilă şi mass-media.

„Printre care: completarea chestionarelor cu creion simplu; sugerarea răspunsurilor de către recenzori; ne-recenzarea a miilor de cetățeni din mediul urban și folosirea datelor acestora din surse administrative; ne-recenzarea sutelor de mii de cetățeni aflați peste hotare și ne declarați de rudele acestora rămași în Republica Moldova”, susțin liberalii.

Potrivit lor, rezultatele demografice au fost fraudate deliberat prin: „recrutarea în condiții netransparente a personalului, care s-a ocupat de procesarea datelor colectate, ne asigurând profesionalismul acestor persoane, dar și centralizarea în sistemul electronic a formularelor de recenzare prin introducerea datelor manual cu implicarea factorului uman și nu prin scanare, cum era stabilit inițial. Procedură, care ar fi exclus posibilitatea fraudării datelor colectate”.

PL susține că, în mod cert, în Republica Moldova peste 85 % sunt români moldoveni și vorbesc limba română.

„Trucarea acestui adevăr de nezdruncinat este premisă pentru speculații politice și folosește unor forțe de la Kremlin și instrumentelor lor fidele din Republica Moldova. În acest context, PL consideră acest recensământ ca fiind nul, nu va recunoaște rezultatele acestuia, solicită anularea lui și organizarea unui nou recensământ”, au mai spus liberalii.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților