[ X ]
[ X ]
[ X ]
PL a solicitat Curții Constituționale declararea mai multor articole din Codul Electoral – neconstituționale
5 Septembrie

Partidul Liberal (PL) a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională (CC), prin care solicită declararea neconstituțională a mai multor articole din Codul Electoral, adoptat recent de Parlament. Despre aceasta conducerea PL a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi, informează CURENTUL.

Președintele PL, Mihai Ghimpu a declarat că Legea privind sistemul electoral mixt contravine Constituției Republicii Moldova.

„Voința poporului constituie baza puterii de stat. Această voință se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic, prin sufragiu universal, egal, perfect, secret și liber exprimat, așa cum prevede art. 38 al Constituției R. Moldova. Noi, PL, spuneam de la început că, în cazul în care proiectul de lege va fi aprobat, atunci acesta va fi neconstituțional. Analizând legea, s-au confirmat spusele noastre, căci noul Cod contravine mai multor articole, în special art. 38 și 61 din Constituție. Acestea aduc grave atingeri statului de drept, democrației și pluralismului politic”, a precizat politicianul.

Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, ex-ministru, a făcut o solicitare. „Când s-a adoptat noul Cod electoral, de fapt, autorii au dorit să combine aceste sisteme. Având în vedere că au fost obiecții și comentarii din partea Comisiei de la Veneția, ei au încercat să împace mai multe grupuri sociale, făcând mai multe mimări pentru a scădea temperatura socială. Sesizăm Curtea Constituțională și solicităm declararea neconstituțională a acestui act legislativ, pentru a putea restabili echilibrul constituțional, care a fost până la aprobarea acestei legi”, a conchis Munteanu.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților