Pentru Președintele Partidului Verde Ecologist din Moldova (PVE), Vitalie Marinuța, fost ministru al apărării, rutina vieții nu s-a schimbat drastic în timpul carantinei. Despre aceasta Vitalie Marinuța a vorbit în cadrul proiectului CURENTUL – „Viața în carantină”.
„Criza coronavirusului a provocat și încă mai provoacă multă suferință și incertitudine. Această pandemie încă nu s-a încheiat și din cauza ei suferă o mulțime de oameni. Pentru mine rutina vieții nu s-a schimbat drastic.
Până la carantină pe lângă lucrul de birou mă deplasam foarte mult prin localitățile țării, inclusiv foarte des mergeam în satul meu natal, unde avem o mică afacere de familie. În carantină am fost nevoit să stopez practic deplasările în teritoriu, însă responsabilitățile pentru afacere și angajați au rămas, așa că aproape peste o zi merg la Holercani. Am făcut unele ajustări pentru orele de lucru, care le petreceam la birou și am însușit să vobesc cu colegii mai mult prin intermediul resurselor tehnice contemporane”, spune Vitalie Marinuța.
În perioada carantinei, Vitalie Marinuța s-a convins că îi place să gătească bucate.
„Primesc o plăcere deosebită când sunt la bucătărie cu o muzică liniștită și gătesc ceva gustos. În aceste aproape două luni de autoizolare și carantină am avut posibilitatea să experimentez alături de soția mea mai mult ca oricând în pregătirea supelor, sarmalelor, plăcintelor, peștelui și altor bucate tradiționale și de peste hotare. În special, am experimentat cu produse vegetariene, iar soția cu patiseria. În majoritatea cazurilor se primea foarte gustos. Cred că voi găti mai des și după ce va trece această perioadă, doar să am timp liber”, a spus Vitalie Marinuța.
Vitalie Marinuța ne-a spus că munca a devenit mai solicitantă.
„Anterior nu prea aveam necesitatea pentru a folosi prea des instrumentele tehnice actuale pentru a desfășura ședințe sau a negocia unele lucruri. Am fost nevoit să învăț din mers: să organizez ședințe on-line, să desfășor dezbateri, să redactez documente și multe alte lucruri, care anterior nu le făceam. Dar, învăț repede și m-am adaptat la mediul de muncă actual”, a spus politicianul.
Vitalie Marinuța spune că din persoanele dragi nu a pierdut pe nimeni, iar ceea ce a pierdut e recuperabil. „În această perioadă în lumea întreagă au decedat foarte mulți oameni. Pentru moment, toate eforturile noastre ca societate, dar și individuale trebuie să fie îndreptate la combaterea pandemiei și salvarea vieților. Totodată nu trebuie să neglijăm importanța și vitalitatea economiei și a sistemului financiar, colapsul cărora ar putea să producă de asemenea foarte multe pierderi de vieți omenești. Eu sunt recunoscător soartei că nu am pierdut în această perioadă pe nimeni din cei apropiați și dragi sufletului mei. În rest, totul e recuperabil mai mult sau mai puțin”.
Imediat ce se va încheia perioada pandemiei, Vitalie Marinuța va relua deplasările prin localități. „Îndată ce va fi posibil voi relua deplasările prin localități pentru a mă întâlni cu oamenii și a le explica viziunile mele și ale colegilor din Partidul Verde Ecologist asupra viitorului țării noastre și a societății. Trebuie să depunem eforturi cu toții pentru a conștientiza că dacă nu schimbăm radical atitudinea actuală dezastruoasă a societății față de noi însăși și față de natură problemele gen COVID-19 vor fi tot mai frecvente”, spune politicianul.
De asemenea, Vitalie Marinuța consideră că depinde de noi cum se va schimba viața după pandemie.
„Avem două opțiuni, să luptăm aprig și disperat să revenim la ceia ce am avut pănă la criză sau să depunem eforturi pentru a construi o viață mai bună, mai sănătoasă, mai prosperă? Până la pandemie am avut o societate dezbinată, săracă, fără un sistem de asigurare socială și medical decent, cu o economie bazată în mare parte pe importuri de bunuri și exportul forței de muncă și condusă de o clasă politică coruptă, care pe parcursul anilor de independență nu a fost în stare să asigure o viață cel puțin decentă pentru cetățenii țării.
Noi trăiam într-o societate care nu prea avea resurse naturale, dar și pe cele ce le avea le folosea irațional; ne înnecam în deșeuri inclusiv și toxice, punând în pericol permannet populația și nu atrăgeam practic nici o atenție la schimbările climatice care ne afectează deja dramatic viața fiecăruia din noi. Putem să ne întoarcem la acea viață. Eu cred că trebuie să trasăm un drum nou care va fi cu totul diferit de cel pe care am mers în ultimii aproape 30 de ani. Acest drum trebuie să aibă la bază mai multă ambiție, solidaritate și cooperare pentru construcția unui nou model rezistent din punct de vedere social, economic și ecologic pentru Republica Moldova.
Noi, verzii, credem că ar fi un eșec tragic al conducerii și al noastru al tuturor dacă nu vom profita de moment și nu vom construi o nouă țară mai ecologică, mai echitabilă, cu egalitate de gen, mai stabilă din punct de vedere economic și mai democrată. Ar fi o capitulare în fața pandemiei să investim resursele limitate ce le avem în revenirea la „afacerile ca de obicei”.
Haideți să ne unim, acum, pentru a valorifica incredibila bogăție colectivă a resurselor materiale și intelectuale ale oamenilor din Republica Moldova și din întreaga lume pentru a implementa un plan ambițios de transformare socială, economică și de mediu. E șansa unică, care ne-o oferă astăzi însuși planeta-mamă”, a mai spus Vitalie Marinuța.
Cristina Parfeni