[ X ]
[ X ]
[ X ]
Peste 7500 de locuitori din Sireți și Roșcani vor beneficia de siguranță antiincendiară
27 Ianuarie

Primăriile localităților Sireți și Roșcani din raionul Strășeni au semnat la 26 ianuarie 2023, contractul de cooperare intercomunitară ce prevede dezvoltarea serviciului de pompieri voluntari în cele două localități. Astfel, cu suportul Guvernului Statelor Unite, prin intermediul agenției USAID Moldova și al Programului Comunitatea Mea, peste 7500 de cetățeni din localitățile Sireți și Roșcani vor beneficia de siguranță antiincendiară sporită. 

Acest proiect are o importanța majoră din cauza situației cu care se confruntă localitățile partenere timp de mai mulți ani. În prezent, în caz de incendiu, Serviciul de Pompieri din Strășeni și cel din Chișinău au nevoie de aproximativ 40 de minute pentru a ajunge la Sireți, iar, în unele cazuri, nu pot veni din cauza suprasolicitării, mai ales primăvara/toamna când au loc numeroase incendii de vegetație. Din anul 2019, doar în satul Sireți au fost înregistrate peste 40 de incendii, iar Serviciile de Pompieri de la Strășeni și Chișinău au putut interveni doar la trei dintre ele.

Localitățile planifică să reorganizeze actuala Întreprindere Municipală prin includerea unității de pompieri în structura operațională. În prezent, Întreprinderea Municipală oferă servicii comune, precum colectarea deșeurilor solide, ambelor localități. Serviciul comunitar de pompieri va fi asigurat cu personal de bază, fiind prevăzută recrutarea a cel puțin 18 voluntari instruiți și echipați cu echipament de protecție.

Proiectul în valoare totală de 266 de mii de dolari SUA prevede extinderea garajului pentru deservirea autospecialei de pompieri și păstrarea echipamentului de stingere a incendiilor, extinderea rețelei de hidranți de incendiu (vor fi instalați 11 hidranți noi în satul Sireți și 4 hidranți noi în satul Roșcani), precum și reconstrucția acoperișului garajului existent în comunitatea Roșcani, ce va servi drept unitate de pompieri. La finele implementării proiectului, autoritățile locale vor putea interveni rapid și eficient la soluționarea situațiilor de urgență, sporind gradul de siguranță antiincendiară pentru locuitorii săi.

Inapoi la arhiva noutaților