65 de tineri șomeri au fost instruiți la locul de muncă, iar 61 dintre ei au fost angajați cu succes. Acestea sunt rezultatele Programului pilot de formare profesională la locul de muncă, realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Organizația Internațională a Muncii (OIM), informează CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă, beneficiarii programului pilot au fost șomeri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, fără calificări profesionale, din grupurile dezavantajate, de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Timp de trei sau cinci luni, ei au fost instruiți la locul de muncă, conform nevoilor angajatorului, în domeniile cu un deficit mare al forței de muncă. Astfel, la absolvirea programului pilot, tinerii au primit un certificat de calificare profesională si au fost angajați, 26 dintre aceștia in calitate de bucătari, iar 39 în calitate de croitori.
În cadrul unei conferințe de totalizare a programului pilot, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari a menționat: „Ne bucurăm să prezentăm astăzi aceste rezultate pozitive și ne dorim o continuare a programului de formare profesională la locul de muncă. Odată cu aprobarea noii Legi de Ocupare a Forței de Muncă, vom veni cu măsuri active de angajare în câmpul muncii a șomerilor, inclusiv a celor tineri și a persoanelor cu dizabilități”.
Potrivit Violetei Vrabie, coordonatoare de proiect OIM, „aceasta măsura vine ca o soluție care permite integrarea acestor tineri pe piața muncii, precum și minimizează decalajul între cererea și oferta pe piața muncii, oferind angajatorilor forță de munca competenta, iar tinerilor din grupurile vulnerabile posibilitatea de a deprinde o profesie si a fi angajați”.
„Or, aceasta se înscrie în unul din Obiectivele Globale – să promovăm creșterea unei economii incluzive și de durată, ocuparea forței de muncă și munca decentă pentru toți, direcții la care proiectul OIM contribuie, prin diverse acțiuni adresate promovării ocupării si dinamizării tranziției de la școală la primul loc de munca”, a subliniat Violeta Vrabie.
Printre beneficiarii programului pilot este și Crina, o tânără de 17 ani din orașul Glodeni. Prezentă la conferință, ea a spus că acest program a ajutat-o să-și găsească vocația și un loc de muncă potrivit. „Am căutat mult timp un serviciu, dar nimeni nu angajează un tânăr fără calificare și experiență. Acest program mi-a oferit nu doar instruire gratuita, dar și o bursă pe durata studiilor, iar la sfârșitul programului am descoperit pasiunea mea pentru croitorie și mi-am găsit un loc de muncă cu perspectivă într-un colectiv bun”, a mai spus Crina.
Precizăm că, formarea la locul de muncă este una dintre acțiunile incluse în Legea de ocupare o forței de muncă aprobat ieri de Guvern și este o prioritate a Strategiei Naționale de Ocupare a Forței de Muncă pentru perioada 2017- 2021.
Cristina Pendea