[ X ]
[ X ]
[ X ]
Peste 3 mil. de unități de transport au traversat frontiera R.Moldova, de la începutul anului
12 Septembrie

De la începutul anului curent, prin posturile vamale de frontieră au traversat 3 088 140 unități de transport.

Cele mai tranzitate posturi vamale în perioada 1 ianuarie- 31 august 2023, rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 799 046 și, respectiv, 587 123 traversări. Comparativ cu anii 2022 și 2021, de asemenea se înregistrează o creștere semnificativă.

Reamintim că, postul vamal Sculeni este într-un proces de extindere a spațiului și modernizare a clădirii administrative, construcția unor noi pavilioane, majorarea numărului pistelor de control vamal, construcția platformei de scanare, reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare.

Lucrările sunt desfășurate în cadrul proiectului „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova, respectiv birourile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești”.

Obiectivul general al proiectului vizează modernizarea birourilor vamale de pe teritoriul României și Republicii Moldova, precum și îmbunătățirea condițiilor de efectuare a controlului vamal conform cerințelor internaționale.

În prezent, se execută lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii administrative. Rețelele inginerești au fost instalate, tâmplăriile schimbate, construiți pereți despărțitori și inițiate lucrările de tencuială și turnare a șapei. Toate lucrările de terasament au fost executate și respectiv stratul stabilizator, premergător a lucrărilor de betonare a fost turnat pe întreg lotul. Platforma de scanare și peretele de protecție pentru scanerul mobil la intrare au fost construite.

De menționat, că lucrările pe sensul ieșire din țară au fost finalizate în luna iulie, iar lucrările ce se desfășoară pe sensul de intrare în țară vor fi finalizate totalmente în luna decembrie 2023.

Deși, postul vamal Sculeni se află în proces de reconstrucție și modernizare, totuși, comparativ cu anii precedenți, funcționarii vamali procesează un număr mai mare de mijloace de transport (date în diagramă).

 

Inapoi la arhiva noutaților