[ X ]
[ X ]
[ X ]
Peste 240 mii de lei achitați pentru 12 deplăsări spre sfârșit de an. Iată Ministerul
22 Ianuarie

În 2021, angajații Ministerului Justiției au efectuat 12 deplasări peste hotare, transmite CURENTUL.

Astfel, agentul guvernamental, Oleg Rotari, a efectuat 3 deplasări peste hotare:

– în perioada 6-11 iunie la Strasbourg, Franța, la Reuniunea nr. 1406 a Comitetului de Miniștri pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei și la ședințele de lucru cu judecătorul național, grefierul adjunct din cadrul Curții Europene a Drepturilor Omului. Ministerul a achitat 32 mii 51 lei și 69 bani pentru deplasare.
– în perioada 14-16 septembrie în Strasbourg, Franța, la Reuniunea nr. 1411 a Comitetului de Miniștri pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei. Ministerul a achitat 34 mii 251 lei și 65 bani pentru deplasare.
– în perioada 20 noiembrie – 5 decembrie, în Strasbourg, Franța, la Reuniunea anuală a agenților guvernamentali cu Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului, Reuniunea nr. 95 a Comitetului Director pentru Drepturile Omului (CDDH), la Reuniunea nr. 1419 a Comitetului de Miniștri pentru Drepturile Omului (CMDH) al Consiliului Europei, la ședința de lucru cu agenții guvernamentali și diplomații Georgiei, Ucrainei și ai Ciprului, organizată de Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lîngă Consiliul Europei. Ministerul a achitat 40 mii 297 lei și 91 bani.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a mers în 3 deplasări peste hotare:

– în perioada 26-29 octombrie la Bruxelles, Belgia, pentru a participa în cadrul delegației Republicii Moldova la cea de-a șasea reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova -Uniunea Europeană. Ministerul a achitat 30 mii 616 lei și 89 bani.
– în perioada 8-9 decembrie, în cadrul delegației R. Moldova la București, România. Ministerul a achitat 8 mii 724 lei și 61 bani.
– în perioada 13-14 decembrie, la Veneția, Italia, în scopul participării la Conferința miniștrilor justiției cu genericul „Rolul justiției restaurative în Europa”. Ministerul a achitat 8 mii 328 lei și 90 bani.

Totodată, secretarul de stat Iulian Rusu a mers în 2 deplasări:

– în perioada 23-24 noiembrie, la Berlin, Germania, în scopul participării la Conferința internațională cu tematica „Un nou capitol pentru Moldova – Reforma, Agenda și Provocările”. Ministerul a achitat 3 mii 362 lei și 35 bani, iar o partea au fost acoperite de organizatori.
– în perioada 9-14 decembrie, la Veneția, Italia, în scopul participării la cea de-a 129-a Sesiune plenară a Comisiei de la Veneția, precum și la Conferința miniștrilor justiției cu genericul „Rolul justiției restaurative în Europa”. Ministerul a achitat 24 mii 573 lei și 10 bani.

Șeful Cabinetului ministrului, Marcel Moraru, a participat la Cursul de instruire în domeniul elaborării politicilor de securitate națională și planificarea strategică în domeniul securității naționale, apărării, ordinii publice, situațiilor excepționale și securității cibernetice, organizat la Centrul George Marshall din Garmisch-Partenkirchen. Ministerul a achitat 3 mii 343 lei și 98 bani, iar o parte din cheltuieli au fost acoperite de organizatori.

Totodată, angajați ai Ministerului au mers la Berlin, Germania, pentru a participa la seminarul de instruire pentru diplomați internaționali de nivel mediu din cadrul administrației publice centrale naționale din Republica Moldova, Georgia și Ucraina, organizat de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane în perioada 11 octombrie – 5 noiembrie 2021. Ministerul a achitat 50 mii 951 lei și 39 bani, iar o parte au fost suportate de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane.

O altă deplasare a fost în SUA, districtul Washington, pentru a participa la vizita de studiu la Centrele de Justiție Familială din Statele Unite ale Americii. Scopul vizitei de studiu este efectuarea unui schimb de experiență și preluare de bune practici în materia protecției drepturilor victimelor violenței în bază de gen și a victimelor violenței în familie, în perioada 13 – 19 noiembrie 2021. Ministerul a cheltuit 10 mii 99 lei și 71 bani, iar o parte au fost acoperite de Fundația Te Doy.

Încă o deplasare a fost în țările baltice, pentru participare la vizita de studiu în scopul familiarizării cu mecanismele legale în materie de acces la informație și dezinformare, organizată cu suportul Programului MEDIA-M, în perioada 05 – 15 decembrie 2021. Cheltuielile au fost suportate de organizatori (USAID).

În total, Ministerul Justiției a cheltuit 246 mii 602 lei și 18 bani pentru deplasări.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților