O creștere semnificativă a numărului de patrulări comune pe segmentul „verde” al frontierei de stat a fost înregistrat în primele nouă luni ale anului curent. În majorare este atât numărul de patrulări la frontiera cu România, dar și la granița moldo-ucraineană.
Astfel, împreună cu omologii români, polițiștii de frontieră au efectuat 683 patrulări, iar în aceeași perioadă a anului trecut s-au organizat un număr de 237 de patrulări. Alături de colegii din Ucraina s-au planificat 1 099 de patrulări comune, când în perioada similară a anului precedent au fost doar 147 de patrulări. De punctat că în anul 2022, în contextul atacului armat din partea Federației Ruse asupra Ucrainei, activitatea de patrulare comună a frontierei moldo-ucrainene a fost sistată timp de opt luni, ca din noiembrie să fie reluată.
În continuare, activitatea de patrulare comună atât la frontiera moldo-română, cât și la granița cu Ucraina, se desfășoară în mod activ și intensiv, având drept obiectiv securizarea frontierelor și combaterea tuturor formelor de criminalitate transfrontalieră.
Conform prevederilor legale aceste măsuri au loc atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și al țărilor vecine, pe o adâncime de până la 10 km în interiorul statelor. Important, patrulările comune permit entităților de frontieră să-și optimizeze forțele și mijloacele, cât și să ofere posibilitatea extinderii competențelor în aplicarea diferitor tactici comune de acțiune pe linia securizării frontierelor.