[ X ]
[ X ]
[ X ]
Peste 17 mii de elevi se pregătesc să susțină examinul de BAC. Cum decurg pregătirile
6 Mai

În acest an, examenul național de Bacalaureat va avea loc în perioada 4 – 21 iunie, transmite CURENTUL.

Absolvenţii treptei liceale vor susţine examenele de bacalaureat în 92 de Centre de bacalaureat, dintre care 62 în raioane şi 30 în capitală. Centrele de bacalaureat vor fi organizate conform Regulamentului cu privire la examenul naţional de Bacalaureat.

Comisia Națională de Examene a decis instituirea a două Centre Republicane de Evaluare a lucrărilor de Bacalaureat care sunt capabile să asigure condiţii pentru desfăşurarea activităţii Comisiilor Republicane de Evaluare a lucrărilor la fiecare disciplină de examen. Acestea sunt dotate cu camere de monitorizare video în toate cabinetele, inclusiv în holurile instituțiilor, au condiţii de păstrare, în securitate, a lucrărilor de examen, a baremelor de corectare, a altor materiale indispensabile procesului de evaluare a lucrărilor, inclusiv condiţii tehnice şi comunicaţionale de activitate a echipei care va stoca scorurile acumulate de către fiecare candidat la fiecare disciplină de examen și va scana testele de examen la fiecare disciplină de examen.

Elevii care vor susține examenul de bacalaureat vor fi monitorizați de camere de supraveghere video. Înainte de a intra în sala de examene tinerii vor fi verificați cu detectorul de metale și supravegheați de camere video pe toată durata probelor, potrivit Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.

Odată ce vor fi repartizate testele pentru examene, elevii nu vor avea dreptul să intre în sală sau să iasă fără permisiunea președintelui Centrului de bacalaureat. Dacă elevii vor avea nevoie să iasă din sala de examen vor fi însoțiți de unul dintre asistenții din sală și vor preda testul altui asistent până la întoarcerea în sală.

În cadrul examenului de bacalaureat, elevii absolvenți urmează să susțină în mod obligatoriu probe de examen la limba de instruire, limba străină, iar în şcolile alolingve la limba şi literatura română, dar şi un examen de profil – matematica pentru cei de la profil real; istoria românilor și universală pentru profilul umanist și proba de profil pentru candidaţii de la profilul arte, sport, tehnologic. În afară de disciplinele obligatorii, candidații la Bacalaureat vor susține și o probă de examen la o disciplină şcolară, solicitată la alegere: geografie, fizică, chimie, biologie, matematică, istoria românilor și universală, informatică.

Examenele de bacalaureat se vor desfășura conform următorului orar: 4 iunie – Limba şi literatura română (alolingvi), 7 iunie – Limba de instruire, 11 iunie – Limba străină, 14 iunie – Matematica (real), Istoria românilor şi universală (umanist), Arte (arte), Sport (sport), 18 iunie – Examenul la solicitare (geografie, fizică, chimie, biologie, matematică, istoria românilor și universală, informatică), 21 iunie – Limba ucraineană, bulgară, găgăuză (profilul real, umanist).

Precizăm că, în acest an, în sesiunea 2019 a examenelor de bacalaureat, au fost înregistrați 17 442 de candidați, dintre care 2 405 (13,79 %) sunt candidați restanțieri din sesiunile anterioare.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților