[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pestă porcină africană, depistată în două localități din R.Moldova
15 Februarie

În perioada 7-14 februarie 2023, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), prin încercările de laborator, a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele recoltate de la porcii domestici din patru gospodării non-profesionale din s. Tomai (3) și s. Covurlui (1), r-l Leova. Despre aceasta a anunțat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Imediat ce Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Cantemir (cu raza de acoperire r. Leova) a fost notificată despre rezultatul testărilor de laborator, aceasta a demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și totodată să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare, care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, ANSA solicită cetățenilor de a nu procura produse alimentare din locuri neautorizate, precum și de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Reiterăm că în cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 231/2006 privind identificarea şi înregistrarea animalelor, precum și prevederile art. 18 din Legea nr. 221/2007 privind activitatea sanitară veterinară.

Agenția este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.

Inapoi la arhiva noutaților