[ X ]
[ X ]
[ X ]
Persoanele cu forme ușoare de COVID-19, care se tratează la domiciliu, vor beneficia de medicamente compensate integral
19 Aprilie

Persoanele cu forme uşoare şi moderate de COVID-19 care se tratează la domiciliu vor beneficia de medicamente compensate integral din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, transmite CURENTUL.

Astfel, rata de compensare a medicamentelor a fost majorată de la 70% la 100% și pentru adulți. Până acum preparatele erau compensate integral doar în cazul copiiilor cu vârsta de până la 18 ani.

Decizia de a compensa integral medicamente pentru pacienţii cu COVID-19 care se tratează la domiciliu a fost luată pentru a asigura accesul populaţiei la preparate compensate în contextul evoluţiei situaţiei epidemiologice din ţară şi în urma modificărilor efectuate în Protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie „Infecţia cu coronavirus de tip nou COVID-19” (ediția V).

Modificările operate în acest sens în unele ordine comune ale Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină au fost publicate sâmbătă, 17 aprilie, în Monitorul Oficial.

Totodată, schema de tratament al infecției COVID-19 a fost completată cu denumiri comune internaționale, forme farmaceutice și doze noi de medicamente.

Astfel, lista preparatelor compensate pentru tratamentul simptomatic, forme moderate de boală, a fost completată cu șase denumiri comune internaționale, și anume: antimicrobiene – ampicillinum, cefalexinum, ceftriaxonum, ciprofloxacinum și ofloxacinum. Copiii cu vârsta de până la 18 ani vor putea beneficia de antihistaminice – cetirizinum.

De asemenea, au fost incluse și formele injectabile pentru amoxicillinum, amoxicillinum+acidumclavulanicum, ampicillinum, cefuroximum și ceftriaxonum.

O serie de preparate vor fi prescrise la necesitate nu numai copiilor ci și adulților: antipiretice şi antiinflamatoare în cazul sindromului febril – paracetamolum, ibuprofenum; mucolitice şi expectorante – ambroxolum, acetylcysteinum, carbocisteinum.

Amintim că preparatele destinate tratamentului COVID-19 în condiţii de ambulatoriu sunt prescrise de către medicii de familie atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

Pacienţii cu caz confirmat de infecţie cu coronavirus de tip nou COVID-19 vor beneficia de 27 de denumiri comune internaţionale de preparate în anumite doze şi forme farmaceutice.

Menţionăm că, în anul 2021, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală au fost planificate peste 678 de milioane de lei pentru preparatele farmaceutice compensate.

În prezent, lista medicamentelor compensate include 158 de denumiri comune internaţionale şi poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii, la Info CNAM (0 800 99999) şi accesată pe site-ul CNAM, la rubrica “Medicamente compensate”.

Vedeţi aici paşii necesari pentru a beneficia de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Inapoi la arhiva noutaților