[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pentru el, Chișinăul înseamnă o viață întreagă. Ce riscă să se întâmple cu locul său preferat din Capitală
10 Octombrie

„Cele mai mari probleme ale Capitalei este lipsa unei viziuni de dezvoltare a orașului”. Aceasta afirmă activistul civic, Victor Bunescu, care a acceptat să ia parte la proiectul CURENTUL – „Chișinău – orașul meu”.

Victor Bunescu spune că Chișinău pentru el este o viață întreagă.

„Eu m-am născut și am trăit toată viața în Chișinău. Acest oraș este o viața întreagă pentru mine. Fiecare perioadă a vieții mele are un loc aparte în acest oraș. Iar fiecare colțișor a lui e un loc deosebit în amintirile mele. E greu să evidențiez o amintire în special. Orice nu aș încerca să recapitulez din amintirile mele, totul e legat de Chișinău”, spune Victor Bunescu.

Activistul are și un loc preferat în Capitală.

„Locul meu preferat în acest oraș este Scuarul Ghibu. Recent a devenit locul meu preferat și asta se datorează faptului că Chișinăul poate pierde acest spațiu. Inițiativa directorului Muzeului Național de Arte, Tudor Zbârnea de a construi un depozit în locul scuarului o consider nedemnă. Unicul depozit pentru artă ar trebui să fie mințile noastre, iar Scuarul Ghibu ar putea găzdui artă în aer liber”, spune el.

După părerea activistului, cele mai mari probleme ale Capitalei, prioritare, sunt transportul, drumurile și gestionarea fondului locativ.

„Lipsa unei viziuni de dezvoltare a orașului este o problemă. Fiecare departament, institut de proiectare sau întreprindere municipală își asumă niște acțiuni în care nu sunt experți. Oameni puși în funcție pe criterii politice, fără a avea expertiza necesară, proiectează drumuri, instalează sensuri giratorii, conectează și deconectează semafoare. Aceasta lista poate fi continuată de mine, dar orice chișinăuian poate face lista lui proprie. Problemele sistemului de transport, a infrastructurii drumurilor și gestiunii fondului locativ, ar fi acele trei pe care eu le-aș identifica drept prioritare”, spune activistul.

În regim de urgență, Victor Bunescu ar propune o reformă a Primăriei. „Baghetă magică nu există. Doar multă muncă, o reformă urgentă și radicală a Primăriei ar putea aduce rezultate bune”.

În viziunea sa, Chișinău în 2021 ar fi „o sărbătoare”:

„Până în 2021 Chișinăul ar putea fi integral o sărbătoare. În așa fel, încât să nu fie necesar să faci nimic pentru a te simți bine în oraș. Dar, sigur, nu în stil de expoziție sovietică, așa cum ne-am deprins până acum”, punctează Victor Bunescu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților