[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pe termen mediu, operatorii intenționează să facă investiții în rețelele 5G
11 Iunie

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), Vitalie Tarlev, a vorbit, în cadrul unui briefing de presă, despre politicile publice în domeniul gestionării spectrului de frecvențe radio, impactul acestor politici asupra implementării tehnologiilor mobile de ultimă generație și preocupările autorităților privind siguranța noilor servicii asupra sănătății cetățenilor, transmite CURENTUL.

Potrivit lui Vitalie Tarlev, în cadrul consultărilor publice organizate de Ministerul Economiei și Infrastructurii privind implementarea tehnologiilor mobile de ultimă generație și impactul asupra sănătății publice, s-a constatat că normele existente în Republica Moldova sunt printre cele mai restrictive la nivel global, iar nivelul maxim admisibil al densității și intensității fluxului energiei electromagnetice asupra persoanelor din Republica Moldova este, în medie, de opt ori mai mic în comparație cu statele cu industrii dezvoltate și mult mai scăzut decât norma europeană. Acest subiect a fost abordat deoarece operatorii își doresc o marjă mai permisivă în ceea ce privește limite de expunere, iar societatea ar fi interesată să cunoască dacă aceste norme sunt sigure.

„Misiunea autorităților este să consulte în continuare normele existente la nivel european, internațional și comunitatea de experți în vederea asigurării securității cibernetice și sănătății publice. Autoritățile sunt preocupate de calitatea și siguranța echipamentelor utilizate de operatori, întrucât cu toții cunoaștem despre dependența societății de resursele de comunicații electronice”, susține Vitalie Tarlev.

De asemenea, Vitalie Tarlev a menționat că tehnologiile informaționale și comunicațiile electronice sunt elemente de infrastructură necesare pentru creșterea economiei. Într-un stat dezvoltat, existența infrastructurii de telecomunicații poate contribui la creșterea produsului intern brut de la 2% până la 9%. Potrivit secretarului de stat, în Republica Moldova, odată cu evoluția rețelelor de comunicații electronice s-a resimțit impactul economic. Doar în ultimii trei ani, industria tehnologiei informației a crescut în volum de trei ori. Dacă în anul 2015 această industrie avea un volum de vânzări de circa 2 mlrd lei, în prezent are un volum de vânzări de 6 mlrd lei, iar exporturile IT au crescut de 3 ori, depășind exporturile de vinuri.

La moment, în Republica Moldova nu există rețele de comunicații mobile de generația a 5-a, însă pe termen mediu operatorii intenționează să facă investiții în aceste tehnologii. Astfel, autoritățile urmează să pună la dispoziție cadrul de politici și resursa de spectru, iar operatorii să realizeze planul de dezvoltare, unde vor analiza capacitatea pieței de a absorbi aceste servicii, ca urmare să vină cu investiții privind dezvoltarea rețelelor și oferta pentru utilizatorul final.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților
 1. Cum un „nu mai pot” i-a transformat viața! Soțul unei antrenoare de fitness: Soția mea, o bombă cu energie, acum 2 ani, simțea că pierde contactul cu…
  Showbiz |
 2. (FOTO) La ce etapă se află lucrările de îmbunătățirea a drumului care unește satele Peresecina, Miclești, Ișnovăț și Hîrtopul Mare
  Social |
 3. (INTERVIU) Nicoleta Caun, stewardesă: „Perioada de carantină a fost una foarte grea, deşi şi după e foarte grea pentru că ne-având zboruri nu-s bani ...”
  Divers |
 4. ONU Moldova și Guvernul R. Moldova au elaborat un plan actualizat de răspuns și redresare socioeconomică COVID-19
  Social |
 5. Raport: Contribuția ZEL-urilor la dezvoltarea economiei naționale înregistrează o dinamică ascendentă
  Business |
 1. ONU Moldova și Guvernul R. Moldova au elaborat un plan actualizat de răspuns și redresare socioeconomică COVID-19
  Social |
 2. Raport: Contribuția ZEL-urilor la dezvoltarea economiei naționale înregistrează o dinamică ascendentă
  Business |
 3. Cum un „nu mai pot” i-a transformat viața! Soțul unei antrenoare de fitness: Soția mea, o bombă cu energie, acum 2 ani, simțea că pierde contactul cu…
  Showbiz |
 4. (INTERVIU) Nicoleta Caun, stewardesă: „Perioada de carantină a fost una foarte grea, deşi şi după e foarte grea pentru că ne-având zboruri nu-s bani ...”
  Divers |
 5. (FOTO) La ce etapă se află lucrările de îmbunătățirea a drumului care unește satele Peresecina, Miclești, Ișnovăț și Hîrtopul Mare
  Social |