[ X ]
[ X ]
[ X ]
„PE SCURT”: Tatăl l-a sfătuit să nu se bage în politică, dar el nu l-a ascultat. Acum e lider de partid și vrea să fie Primar al Capitalei!
22 Martie

Președintele Partidului Politic „Democrația acasă”, Vasile Costiuc, a  dat răspunsuri la 20 de întrebări provocatoare în cadrul proiectului CURENTUL – „PE SCURT”.

1. Care este conceptul dumneavoastră de fericire absolută? Dumnezeu, Familia, Neamul.

2. Ce vă provoacă groază? Nu sunt fricos, dar am un fel de repulsie față de șerpi.

3. Când v-ați simțit cel mai bine în Moldova? În copilărie, alături de copii din măhală, părinți, frați și surori.

4. Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ați primit de la mama/tatăl dumneavoastră? Părinții mei au fost oamenii simpli, de la mama am furat dragostea de carte, ea citea mult. De la ei, am învățat să iubesc pământul și oamenii din jurul meu. Tatăl meu, născut în 1928, a avut tot timpul un sfat: să nu mă bag în politică și să nu mă înscriu în partid. Avea experiența perioadei sovietice când ne-au distrus elitele politice, economice și spiritual. Nu l-am ascultat.

5. Vin sau ceva mai tare? Vin!

6. În ce situații mințiți? Am avut o școală puternică în persoana tatălui meu care a fost un caracter dur, categoric pentru adevăr. Am fost educat să nu mint și în orice situație să spun adevărul.

7. Politica este… o profesie, o chemare, o artă. Cu regret, în anii de independență politică am avut oameni care au fost departe de valorile naționale și au compromise noțiunea de politică. Avem rolul să reabilităm noțiunea de politică și să redăm încrederea oamenilor în politicieni.

8. Care a fost cel mai mare rateu al Republicii Moldova de la independență încoace? Am împrăștiat ce am agonisit cu greu în perioada sovietică. Cel mai mare rateu al Republicii Moldova a fost nevotarea actului de Reunire cu România.

9. Cum considerați, ce a fost pe 7 aprilie 2009? A fost o lovitură de stat.

10. Ce v-ar determina să vă schimbați cariera? Nu am schimbat cariera, am avut curaj să mă implic în acțiuni civice, politice, proteste, jurnalism, până am ajuns la concluzia că trebuie schimbată clasa politică. Am înregistrat un partid politic pentru a contribui la schimbarea clasei politice.

11. Suntem o națiune îngenuncheată? Decapitată, decimată, manipulată și cel mai important, suntem o așchie din națiunea cu care ar trebui să fim împreună, națiunea Română.

12. Care ar fi cel mai optimist scenariu pentru țara noastră? Reunirea cu România.

13. De ce nu s-a făcut Unirea în ‘90? Am fost slabi ca și voință națională, trebuia să facem presiune de jos în sus ca cei pe care îi votasem în primul parlament, să adopte actul de reunire în parlamentul de la Chișinău.

14. Ce facem cu Transnistria? Nu cedăm un centimetru din pământul strămoșesc, vina o poartă politicienii de la Chișinău care au interese economice ascunse în Transnistria.

15. Ce personalitate istorică disprețuiți cel mai mult? Stalin.

16. Caracterizați-l pe Putin în trei cuvinte… Împărat, imperialist, destabilizator.

17. Dacă aș întoarce timpul înapoi… aș schimba multe, anii și experiența fac să înțelegem cum și unde am greșit.

18. Credeți în Dumnezeu? Sunteți religios? Cred în puterea Divină. Nu susțin acțiunile teatralizate ale politicienilor, legate de biserică.

19. Ce atitudine aveți față de minoritățile sexuale? Nu am rol de judecător și nu sunt în drept să le dau verdictul. Sunt adeptul conceptului tradițional al familiei, doresc ca acest model să rămână de bază în societatea în care trăiesc.

20. Сe nu ați reușit încă să faceți, dar tare vă doriți? Să sar cu parașuta, să zbor cu parapanta și în general, tot ce este legat de zbor.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților