Activistul civic, Oleg Brega a răspuns la 20 de întrebări provocatoare în cadrul proiectului lansat de CURENTUL – PE SCURT. Află care a fost cel mai mare rateul al Republicii Moldova în opinia activistului, cine sunt personalitățile istorice pe care le disprețuiește, ce limbă vrea să învețe și multe alte curiozități și viziuni ale sale, pe care nu le-ai cunoscut până acum.
1. Care este conceptul dumneavoastră de fericire absolută? Nu cred în fericire şi în alte noţiuni care vin cu adjectivul absolut. La fizică şi matematică nu mă pricep.
2. Ce vă provoacă groază? Îngrozeşte inconştienţa sinucigaşă a oamenilor care îşi taie craca de sub fund.
3. Când v-ați simțit cel mai bine în Moldova? Mi-e bine şi acum, cât timp pot beneficia de drepturi fundamentale. Sper să fie ş mai bine în viitor, dar nu mă limitez la speranţă, chiar lupt paşnic pentru asta.
4. Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ați primit de la mama/tatăl dumneavoastră? Probabil am educaţie bună, plină, care nu poate fi rezumată la un sfat sau o listă de idei.
5. Vin sau ceva mai tare? Nici măcar, prefer băuturi dulci, slabe sau chiar fără alcool.
6. Caracterizați-l pe Puțin în trei cuvinte…KGB-ist obsedat de putere.
7. Care este cea mai importantă realizare personală? Am reuşit să rămân integru, maxim posibil de liber şi lucid, sper.
8. În ce situații mințiți? Când adevărul poate provoca reacţii adverse, prefer să tac sau să spun o minciună, dar nu în chestiuni principiale, politice sau sociale de interes public.
9. Politica este… un mediu de manifestare socială pentru cetăţenii care nu pot să se exprime artistic, în afaceri sau civic. E un rău necesar societăţilor libere, democratice, e ca sarea în mâncare şi oţetul în murături.
10. Care a fost cel mai mare rateu al Republicii Moldova de la independență încoace? Aderarea la CSI, poate, sau împărţirea pe raioane.
11. Cum considerați, ce a fost pe 7 aprilie 2009? O revoltă populară deturnată de mafie cu implicarea serviciilor secrete străine.
12. Suntem o națiune îngenuncheată? Suntem o parte derutată a societăţii globale. Moldovenii sunt de diverse etnii şi influenţe culturale/politice, acum sunt împrăştiaţi în lumea largă, se manifestă sau se impresionează de la alţi oameni mai buni sau mai răi decât ei.
13. Care ar fi cel mai optimist scenariu pentru țara noastră? Să supravieţuim ca stat în actualele graniţe încă 27 de ani fără războaie şi revoluţii.
14. De ce nu s-a făcut Unirea în ‘90? În anii 90 nu erau pregătiţi de unire nici cetăţenii, nici politicienii, poate doar câţiva intelectuali derutaţi.
15. Ce personalitate istorică disprețuiți cel mai mult? De ce? Mă feresc de dispreţ şi alte atitudini toxice, dar îmi displac tiranii ca Ştefan cel Mare şi habotnic sau Vlad Ţepeş, care acum ne sunt prezentaţi drept conducători luminaţi.
16. Ce facem cu Transnistria? Trăim cu ea alături, parte din viaţa noastră şi din probleme, dacă vom avea destulă minte şi noroc, vom trăi împreună, dacă nu, vom divorţa, ambele variante sunt preferabile războiului.
17. Dacă aș întoarce timpul înapoi…aş încerca şi altă cale, poate mai scurtă, poate mai spinoasă, nu-mi place să merg pe acelaşi drum.
18. Credeți în Dumnezeu? Sunteți religios? Sunt ateu dezbotezat, credinţa mea e dreptatea, solidaritatea, grija pentru mediu.
19. Ce atitudine aveți față de minoritățile sexuale? Mă cred asemeni tuturor oamenilor, încerc să ajut pe toată lumea să-şi trăiască viaţa demn, liber, cu bucurii. Orientarea sexuală sau alte caracteristici ale omului nu trebuie să fie temei de ură, discriminare.
20. Ce nu ați reușit încă să faceți, dar tare vă doriți? Vreau să învăţ limba romani, am găsit nişte cursuri pe internet, dar sunt foarte slabe, o să mai caut.
Dumitru Garcaliuc