Moldovenii au luat cu asalt magazinele în căutare de sare și chibrituri. În această săptămână pe rețelele de socializare au fost postate mai multe foto, video unde oamenii stau în rând după aceste produse.
Autoritățile asigură că stoc de sare în Republica Moldova este suficient, între timp agenții economici din țară își permit să ridice prețurile la unele produse social importante chiar dacă Guvernul a interzis acest lucru.
Fostul consilier municipal, Ilian Cașu, a menționat, într-o postare pe o rețea de socializare, că unii agenți vând kilogramul de sare cu 20 de lei.
În aceste zile, s-au majorat și prețurile la alte produse alimentare.
„Unt de Riscani: pachetul de 200 grame/grăsimea de 82,5%. La începutul războiului in Ucraina costa 30.00 lei in hala de lactate a Pieții Centrale din Chișinău. Peste o săptămâna s-a scumpit cu 2.00 lei – 32.00 lei. Încă peste o săptămâna s-a scumpit cu încă 1.00 leu – 33.00 lei. Iar după panica din presa de ieri, s-a scumpit cu încă 3.00 lei – 36.00 lei. Spre deosebire de sare, însă, untul nu a dispărut de pe rafturi. Este cât vrei, dar e mai scump. Cât, însă, este justificata scumpirea untului in situația când s-au stopat importurile din Ucraina? Cât câștiga speculații? Aici instituțiile statului ne datorează un răspuns”, spune într-o altă postare Ilian Cașu.
„Uleiul Floris in alimentara la Tantareni, Anenii-Noi 43.00 lei Vs. Uleiul Floris in alimentara la Chișinău 37.80 lei. O diferența oras-sat de 5.20 lei doar la un produs. Produsele alimentare erau mai scumpe in zonele rurale și pana la războiul din Ucraina, dar acum speculanții au un motiv in plus sa le scumpească și mai tare la sate. Când intervin și aici instituțiile competente ale statului?”, se întreabă fostul consilier.
Cetățenii au putut observa că nu doar sarea, untul și uleiul au prețuri majorate. Produsele din carne, dulciurile, unele produse de patiserie, fructe exotice, legume, crupe tot s-au scumpit pe fonul crizei în care se află țara.
Cristina Parfeni