[ X ]
[ X ]
[ X ]
PDM: Vom face tot pentru evitarea anticipatelor. O primă acțiune – invităm PSRM la discuții
31 Mai

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vitalie Gamurari, a anunțat, astăzi, în cadrul unui briefing de presă că, în cadrul şedinţei conducerii formațiunii, au fost analizate acţiunile de până acum ale partidelor parlamentare şi s-a ajuns la concluzia că există un blocaj total pentru formarea unei majorităţi parlamentare politice, informează CURENTUL.

Vitalie Gamurari a menționat că, cauza acestui blocaj este, pe de o parte, diferenţa reală de viziuni dintre partide, pe de altă parte, dorinţa unor politicieni de a ocupa cu orice preţ funcţii sau de a prelua controlul asupra unor instituţii.

„Am aşteptat până aproape de termenul-limită în care se poate forma noul guvern, pentru ca partidele parlamentare să dea dovadă de maturitate şi să realizeze că ceea ce aşteaptă cetăţenii – stabilitate. În toată această perioada de după alegeri, echipa Partidului Democrat a lucrat pentru pregătirea unui program de guvernare bazat pe nevoile sociale ale cetăţenilor, program pe care suntem gata să-l implementăm împreună cu deputaţii, care doresc să muncească cu adevărat pentru ţară. PDM consideră că, în acest moment, dialogul dintre partidele politice parlamentare se duce tot mai departe de cerinţele reale ale cetăţenilor. În aceste condiţii, Biroul Permanent al PDM a luat act de situaţia politică şi de blocajul la care s-a ajuns şi a decis să mandateze conducerea partidului să întreprindă măsurile necesare pentru ca Republica Moldova să nu intre într-o criză pe termen lung şi să nu se ajungă la alegeri anticipate”, a precizat democratul.

Potrivit lui, o primă acţiune în acest sens este că vor transmite astăzi o invitaţie către PSRM, pentru a avea o primă discuţie, ca să vadă dacă pot găsi o formulă de colaborare parlamentară, care să aibă la bază aşteptările şi priorităţile cetăţenilor.

„Dacă vom găsi consensul necesar pe această direcţie, se poate trece rapid la formalizarea politică a acestei soluţii, atâta timp cât ambele părţi dau dovadă de flexibilitate şi de dorinţa de a găsi compromisul, care să satisfacă nevoile prioritare ale cetăţenilor. În cadrul discuţiilor, vor fi abordate şi propunerile anunţate deja public de Partidul Socialiştilor privind formarea unei majorităţi parlamentare şi a Guvernului, unele dintre ele sunt realizabile, inclusiv votarea unui speaker din fracţiunea PSRM. În acelaşi timp, urmează să fie discutate şi propunerile de guvernare ale Partidului Democrat. Republica Moldova are astăzi, mai mult ca oricând, nevoie de stabilitate şi continuare a programelor bune începute, are nevoie de o guvernarea pentru Moldova. De aceea, Partidul Democrat va face tot ce este necesar pentru evitarea alegerilor anticipate şi pentru evitarea unei crize sociale şi economice”, a mai spus Gamurari.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților