[ X ]
[ X ]
[ X ]
PDM și PPE, după întrevederea cu delegația Comisiei de la Veneția: „Suntem deschiși să discutăm în continuare”
18 Octombrie

Deputații din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și cei din Grupul Parlamentar Popular European a avut astăzi o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR și GRECO, informează CURENTUL.

Deputatul democrat, Sergiu Sîrbu, a declarat că discuțiile au vizat finanțarea partidelor politice și finanțarea campaniilor electorale.

„Am avut o discuție foarte constructivă, discuțiile vor continua. Subiectele principale țin de pragul donațiilor persoanelor fizice și juridice, am discutat despre finanțarea externă a partidelor politice și a campaniilor. Am discutat despre competențele CEC și ale organelor de stat în investigarea încălcărilor de ordin financiar și economic, ce țin de donațiile și finanțarea campaniilor, transparența. Am informat înalta delegație despre faptul că Parlamentul își execută integral acele angajamente și recomandări pe domeniul finanțării campaniilor electorale. Discuțiile continuă, ne-am arătat deschiși să colaborăm și vom fi mulțumiți pentru orice sugestie, recomandare, ce ține de perfecționare în continuare a legislației privind finanțarea. Înțelegem că poate mai există deficiențe și Parlamentul va fi gata să ia act, să perfecționeze și să consolideze capacitățile instituțiilor statului”, a precizat Sîrbu.

Președintele Grupului Parlamentar Popular European, Valeriu Ghilețchi, a menționat că vizita acestei delegații este rezultatul solicitării Comisiei de monitorizare a Adunării parlamentare a Consiliului Europei.

„Astăzi am discutat partea ce ține de finanțarea partidelor politice, finanțarea campaniilor electorale, finanțarea din exterior și capacitatea CEC de a gestiona acest procedeu ce ține de finanțarea partidelor. Cel mai mult s-a discutat despre finanțare din extern. Personal, susțin ceea ce avem astăzi în legislație, dar, de asemenea, i-am întrebat pe cei de la Comisia de la Veneția dacă ei pot veni cu bune practici în acest domeniu, dacă sunt, noi suntem gata să le examinăm”, a adăugat Ghilețchi.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților