[ X ]
[ X ]
[ X ]
PDM: „Nu va fi dizolvat Parlamentul – așa cum își dorește Președintele”
18 Mai

Fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova (PDM) a avut o întrevedere cu o nouă delegație a Comisiei de la Veneția, care se află în RM, informează CURENTUL.

Vicepreședintele PDM, Sergiu Sîrbu, a declarat că, în cadrul întrevederii, a fost discutată inițiativa șefului statului ce ține de modificarea Constituției, în special – ce ține de completarea atribuțiilor șefului statutului de a dizolva Parlamentul.

„Din start vreau să spun: să-și pună pofta-n cui! Nu va fi dizolvat Parlamentul – așa cum își dorește Președintele. Noi exact un astfel de mesaj am transmis experților. Suntem categoric împotriva acestei inițiative populiste. Este absolut inadmisibil acest șantaj politic din partea șefului statului față de Parlamentul RM. Într-o republică parlamentară este inadmisibil să poți dizolva Parlamentul, doar din simplul motiv că Legea Bugetului nu a fost votată în termen de 2 luni. Este absolut inadmisibil că doar la o consulare simplă cu fracțiunile să poți dizolva Parlamentul, într-o republică parlamentară. Este inadmisibil un astfel de șantaj în cazul în care nu a fost luată o decizie în urma unui referendum consultativ – să poți dizolva Parlamentul”, a spus Sîrbu.

Potrivit democratului, aceasta este o inițiativă care depășește cu mult spiritul Constituției „Depășește principiul separării puterilor în stat, depășește identitatea constituțională, statutul de republică parlamentară. Cred că, experții au înțeles care este intenția reală a șefului statului de a dizolva Parlamentul și anume – de a crea haos și criză politică. Nu vom susține și ne vom opune vehement inițiativelor care au scopul de a viola Constituția RM și a fi instaurată instabilitatea politică în RM”, a mai spus Sîrbu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților