[ X ]
[ X ]
[ X ]
PDM cere demisia Președintelui R. Moldova
8 Iunie

Partidul Democrat din Moldova (PDM) cere demisia Președintelui R. Moldova, Igor Dodon, și solicită ca în toamnă să fie organizate alegeri parlamentare anticipate și alegeri ale Președintelui țării, transmite CURENTUL.

În cadrul unui briefing de presă, vicepreședintele PDM, Andrian Candu, a menționat că decizia vine în urma negocierilor avute cu Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și Președintele țării și cerințelor acestora care sunt egale cu trădare de țară.

„Tot ce se vede astăzi că se întâmplă din partea Președintelui R. Moldova și PSRM este o răzbunare împotriva PDM, pentru că nu am acceptat condițiile solicitate de aceștia. Până ieri s-au purtat discuții. Ieri Președintele Dodon a venit cu un document pe care PDM nu voia și nu putea să îl accepte. Ce se cerea în acest document? Păstrarea statalității țării, părțile să întreprindă acțiuni de reintegrare a Transnistriei și federalizarea R. Moldova, interzicerea unioniștilor și oricăror manifestații care atentează la statalitatea țării, inițierea negocierilor pe marginea modificării Acordului de Liber Schimb și Acordului de Asociere cu UE, modificarea Constituției ca Președintele țării să fie ales de Parlament, dar următorul să fie al PSRM. De asemenea, ei voiau ministerele: vicepremier pentru reintegrare, de interne, apărării, finanțelor, externe și educației, culturii și cercetării. Voiau ca Președintele să preia controlul asupra SIS, să restabilească retransmisiunile emisiunilor ruse, iar la alegerile primarului de Chișinău să nu participe suburbiile. Cea mai gravă din toate acestea o considerăm federalizarea R. Moldova”, a spus Andrian Candu.

Astfel, Andrian Candu a menționat că, luând în considerare toate aceste solicitări, PDM le consideră drept un act de trădare de țară.

„Cerem astfel demisia Președintelui Igor Dodon, deoarece prin astfel de documente și comportament el își trădează țara și solicităm ca în toamnă să fie declarate alegeri parlamentare anticipate și organizate în paralel alegerile Președintelui țării. Avem nevoie de un Președinte care să-și iubească țara, nu să îndeplinească interesele de grup”, a mai spus Andrian Candu.

De asemenea, democratul a menționat că tot ce se va întâmpla în Parlament „miroase a uzurpare a puterii”.

„Ne asumăm dreptul și responsabilitatea să organizăm proteste și manifestații pentru a ne declara poziția politică, inclusiv prin demisia Președintelui. Dacă mai are un simț mic de dragoste față de cetățenii țării, să-și dea demisia”, a mai spus Candu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților