[ X ]
[ X ]
[ X ]
PD: În urmă cu 5 luni am venit cu ideea de vot uninominal de 100%, dar am înțeles că avem nevoie de un consens
20 Iulie

O acțiune de susținere a modificării sistemului electoral are loc, în aceste momente, în fața Parlamentului R. Moldova, transmite CURENTUL.

Potrivit organizatorilor, la mitingul de susținere a votului mixt sunt prezenți peste 20 de mii de oameni.

Aceștia au pancarte cu lozinci de susținere a proiectului de lege.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii proiectului de lege, a specificat că, în ședința de astăzi, va fi votat acest proiect de lege.

„Inițiativa de modificare a sistemului electoral vine din partea societății, care vrea să modernizeze clasa politică din Moldova.

În urmă cu 5 luni am venit cu ideea de vot uninominal de 100%, dar am înțeles că avem nevoie de un consens în societate și, după mai multe dezbateri publice și consultări, am decis la prima etapă să venim cu proiectul de lege a votului mixt, unde 50 deputați vor fi aleși pe liste de partide și 51 pe circumscripții uninominale.

Proiectul a fost trimis Comisiei de la Veneția, s-au făcut dezbateri, consultări și Comisia juridică a Parlamentului a luat în considerare orice recomandare”, a spus Sergiu Sîrbu.

Deputata democrată Valentina Buliga a spus că proiectul va face mai responsabili politicienii și, astfel, Moldova va deveni o țară democrată, civilizată, demnă.

„Vă mulțumesc că sunteți aici să reiterați că noi suntem obligați să ținem cont de recomandările, voința ți activismul Dvs. civic pentru o Moldovă demnă, prosperă, democrată cu deputați care se vor preocupa de nevoile Dvs.. Astăzi este o zi importanță în actuala guvernare, care și-a asumat modernizarea R: Moldova la propunerea Dvs..

Vor fi reprezentanți toți în Parlament și cetățenii din UTA Găgăuzia, și cei din regiunea transnistreană și din Diaspora. 70% din cetățeni vor această schimbare. Sunt sigură că votul de astăzi este votul Dvs.”, a spus Valentina Buliga.

De asemenea, președintele Asociației „Credință Patriei”, Ghenadie Cosovan, a menționat că majoritatea sunt pentru ca politicienii să ducă o luptă politică veritabilă. „Am vărsat sânge pentru patria noastră. Avem o țară dezbinată, foarte pro imperială. Opoziția nu vrea democrație, doar sânge, ei vor o lovitură asupra fraților noștri pentru un război. Vrem ca și reprezentanții veteranilor de război să acceadă în Parlament. Vrem ca în Parlament să fie patriotismul, devotamentul și sper ca copii noștri să crească într-un stat prosper”, a spus Ghenadie Cosovan.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților