[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pavel Filip, în urma ședinței cu privire la situația din Ucraina: „Suntem alături de autoritățile de la Kiev”
27 Noiembrie

„Republica Moldova va asigura tot suportul și susținerea pentru Ucraina”. Declarația a fost făcută de Premierul Pavel Filip, după o ședință la Guvern cu privire la situația din Ucraina, transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, Pavel Filip a menționat că autoritățile de la Chișinău sunt în contact cu cele de la Kiev.

„Ieri, Rada de la Kiev a aprobat introducerea regimului juridic special în unele regiuni din Ucraina. Președintele Poroșenko a semnat decretul de constituire în Ucraina a stării de război, începând cu ziua de mâine. Am avut o discuție cu Premierul Ucrainei, Volodimir Groisman. Am discutat despre ultimele evoluții și l-am asigurat de tot suportul și susținerea țării noastre. Suntem îngrijorați de escaladarea tensiunilor dintre Moscova și Kiev. Autoritățile de la Chișinău sunt în contact permanent cu cele de la Kiev”, a spus Pavel Filip.

De asemenea, Premierul a menționat că activitatea punctelor de trecere a frontierei nu a fost afectată, dar Poliția de Frontieră a fost informată despre înăsprirea măsurilor de securitate.

„Va fi intensificată activitatea Poliției de Frontieră. Acum se monitorizează situația în toate punctele de trecere și ulterior se va informa dacă apar modificări. Cetățenii Republicii Moldova trebuie să știe că nu există pericole în aceste momente pentru securitatea țării noastre. Recomandăm cetățenilor care vor să călătorească în Ucraina să fie pregătiți de verificări suplimentare din partea autorităților ucrainene. Cetățenii care se află pe teritoriul Ucrainei se pot adresa pentru asistență la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova”, a spus Premierul.

Totodată, Pavel Filip a anunțat despre crearea grupului de lucru, împreună cu vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, care va monitoriza continuu situația și va comunica despre ulterioarele evoluții.

„Suntem îngrijorați de actele de agresiune ale Federației Ruse. Republica Moldova condamnă acțiunile unilaterale și provocatoare ale Federației Ruse. Suntem alături de autoritățile de la Kiev, suntem alături de demersurile lor de apărare a suveranității și integrității teritoriale”, a mai spus Premierul.

Menționăm că, Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko a semnat decretul de instituire a stării de război în unele regiuni din Ucraina, după ce autorităţile ruse au încercat să oprească două nave de luptă şi un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților