[ X ]
[ X ]
[ X ]
PAS va solicita prezența ministrului de Externe în Parlament: Trebuie să dea explicații privind acordul cu Federația Rusă
21 Aprilie

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) va solicita prezența ministrului Afacerilor Externe și Integrare Europeană în Parlament pentru a da explicații despre semnarea acordului cu Federația Rusă. Aceasta a declarat lidera PAS, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă, informează CURENTUL.

„PAS constată că acordul privind creditul rusesc aprobat astăzi de către Guvern conține prevederi periculoase care creează riscuri exagerate de îndatorare a țării pe termen lung, dar și prevederi care nu se regăsesc în acordurile de împrumut oferite de către Rusia altor țări. Cel mai mare pericol al acestui acord îl constituie prevederile din articolul 7, aliniatul 2, care stabilesc că, dacă datoria restantă sau dobânda la această datorie pentru împrumutul de stat sau pentru creditele acordate de către băncile rusești debitorilor moldoveni cu acordul părții Moldovei nu sunt rambursate la timp, conform prezentului acord – partea rusă are dreptul să consolideze întreaga sumă restantă și să ceară plata urgentă a acesteia”, a declarat Sandu.

Totodată, lidera a oferit și alte detalii. „Această prevedere înseamnă de fapt că statul Republica Moldova emite un fel de garanție pentru debitori privați, pentru companii sau întreprinderi private, iar noi – cetățenii, urmează să rambursăm această datorie, dacă acești debitori, despre care noi nu știm cine sunt, nu rambursează la timp aceste datorii către băncile rusești. Cine sunt acești debitori, cine sunt aceste companii moldovenești? Ce are acest împrumut al statului cu niște împrumuturi private? Sau aceasta este modalitatea prin care Igor Dodon încearcă să deschidă ușa pentru anumite companii care lucrează pentru el? Asta înseamnă că, compania fratelui său poate să se împrumute de la băncile rusești, după care noi să rambursăm aceste împrumuturi? Sau alte companii care sunt legate cu Partidul Socialiștilor? Asemenea prevederi nu se regăsesc în alte acorduri semnate de Rusia în împrumuturi similare. Acest acord trebuie revăzut”, a conchis Maia Sandu.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților