[ X ]
[ X ]
[ X ]
PAS solicită aplicarea față de judecătorul Andrei Niculcea a celei mai aspre sancţiuni disciplinare
7 Februarie

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a depus astăzi o sesizare, la Consiliul Superior al Magistraturii, împotriva lui Andrei Niculcea, judecătorul care a examinat în primă instanță dosarul pe numele lui Ilan Șor, transmite CURENTUL.

Într-un comunicat de presă al partidului este menționat că expedierea dosarului Șor la Curtea de Apel Chișinău a întârziat cu peste 150 de zile.

„Termenul-limită era 7 august 2017, acesta a fost expediat abia la 12 ianuarie 2018.

Potrivit legii, anume judecătorul este cel care trebuia să asigure transmiterea în termen a dosarului în instanța de apel. Conform sesizării, judecătorului i se impută săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute la art.4 alin.(1) lit.g) din Legea nr.178 din 25 iulie 2014 cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor – „încălcarea, din motive imputabile judecătorului, a termenelor de îndeplinire a acţiunilor de procedură […]”, precum și celei conținute la art.4 alin.(1) lit.i) din același act legislativ – „încălcarea normelor imperative ale legislaţiei în procesul de înfăptuire a justiţiei””, se spune în comunicat.

De asemenea, PAS menționează că tergiversarea se face pentru amânarea condamnării lui Ilan Șor. „Motivul formal al tergiversării este că nu s-a reușit traducerea sentinței în limba rusă. În realitate, tergiversarea s-a făcut cu scopul de a amâna cât mai mult condamnarea definitivă a lui Șor, beneficiarul principal al ”furtului miliardului” conform celor două rapoarte ale companiei Kroll.

Întrucât tergiversarea este una intenționată și urmărește un scop concret, în sesizare s-a solicitat aplicarea față de judecătorul Andrei Niculcea a celei mai aspre sancţiuni disciplinare”, se mai spune în comunicat.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților