[ X ]
[ X ]
[ X ]
PAS propune soluții anticriză pentru domeniile cheie de activitate
17 Iunie

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) vine cu o serie de măsuri anticriză în domenii cheie, în contextul crizei pandemice, transmite CURENTUL.

Deputatul PAS, Dan Perciun s-a referit la domeniul sănătății și educație. „Este important să facem cât mai multe teste. Noi am spus că trebuie să facem pe zi 5 mii teste. Să instituim o Comisie parlamentară de anchetă pentru a clarifica care au fost greșelile și să găsim soluțiile.

Este important că creăm echipe mobile de testare la domiciliu. Să aplicăm condiții stricte de carantină pentru cei infectați cu COVID-19. Să insistăm ca Guvernul să aplice mai multe amenzi mici pentru cei care încalcă, decât mari. Continuăm să susținem ideea măririi salariului pentru lucrătorii medicali. Să impunem oferirea foilor de odihnă pentru personalul medical afectat de COVID-19 și cei care muncesc zilnic. Secțiile de terapie intensivă să fie dotate cu cele necesare și să asigurăm cu echipamente de protecție personalul medical. La capitolul educație, este necesar ca părinților să li se compenseze salariile, în cazul în care unul dintre ei se află acasă cu copilul. Să punem accent pe tehnologiile informaționale. Să asigurăm elevii și profesorii cu calculatoare și internet”, a spus Dan Perciun.

Fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavrilița, a vorbit despre sectorul economic. „Prioritatea pe termen scurt a fost păstrarea locurilor de muncă. Pe termen mediu și lung trebuie să ne gândim la competitivitate. Când Guvernul nu ia măsuri pe termen scurt, competitivitatea agenților scade. Chiar dacă este întârziat, este necesar să fie luate câteva măsuri pentru a ajuta businessul. PAS a propus câteva măsuri de bază: subvenționarea șomajului tehnic 75% din salariul de bază pentru angajații companiilor care și-au sistat activitatea. Crearea unui fond de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu un plafon de cel puțin 2 miliarde de lei. Integrarea IMM-urilor locale în rețelele de producere și lanțurile valorifice prin dezvoltarea unei baze de date oferite IMM-urilor locale. Stimularea turismului local. Să fie adoptate proiecte de legi elaborate de deputații PAS privind promovarea tranzacțiilor fără numerar și debirocratizarea și accesul mai ușor la creditare. Pentru agricultori, PAS vine cu unele priorități cheie: garantarea creditelor, compensarea pierderilor generate de secetă și îngheț în proporție de 30% și sprijin pentru procurarea semințelor noi”, a spus Natalia Gavrilița.

Deputatul Radu Marian a vorbit despre sectorul social. „Propunem sprijin pentru vârstnicii solitari prin organizarea livrării pachetelor alimentare și oferirea măștilor gratuite pentru cei din grupurile de risc. Elaborarea unui program național de recalificare a șomerilor. Organizarea ședințelor online a Parlamentului, a APL, asigurarea accesării gratuite a Monitorului Oficial, aprobarea legii privind transparența CNAM, accesul presei la orice domeniu de informație publică. Pentru Diaspora propunem evidența persoanelor aflate peste hotare în dificultate, asigurarea rambursării prețurilor la biletele de avion, lansarea campaniilor de informare și ședere în țările UE”, a spus Radu Marian.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților