[ X ]
[ X ]
[ X ]
PAS propune moratoriu la construcțiile din centrul istoric al capitalei
26 Iunie

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) propune moratoriu la construcțiile din centrul istoric, care, potrivit lor, este unica soluție de a opri dezmățul mafiei imobiliare, informează CURENTUL.

„Conștientizăm că elaborarea unui Plan urbanistic zonal ar soluționa problema pentru viitor. În același timp, cu toții înțelegem foarte bine că elaborarea, consultarea și aprobarea unui Plan urbanistic zonal este o chestie care poate dura în timp, până la un 1 an. În condițiile în care nucleul istoric al orașului este permanent supus unor atacuri ale dezvoltatorilor de rea-credință, este imperios stabilirea unui moratoriu asupra eliberării oricăror acte permisive pentru construcții și demolări în nucleul istoric, dar și moratoriu asupra construcțiilor care nu au toate actele permisive ajustate la prevederile legale”, a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, președintele fracțiunii PAS, Vasile Grădinaru.

Potrivit lui, moratoriul ar urma a fi instituit pe termen de maxim 1 an și nu va avea efect retroactiv. „De asemenea, nu se va răsfrânge asupra următoarelor activități de construcție și demolare: lucrări care la data intrării în vigoare a moratoriului a fost obținute și sunt deținute în mod legal autorizații corespunzătoare de construcție sau respectiv de demolare, doi – lucrări de infrastructură și rețele inginerești, și trei – lucrări de întreținere și reparație, conservare a monumentelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții (sunt necesare pentru reparația și prevenirea degradării monumentelor, nu presupun în nici un fel depășirea regimului de înălțime a actualului monument și nu implică extinderea suprafeței de teren ocupat de monument)”, a punctat el.

Vasile Grădinaru a mai spus că, în calitate de consilieri municipali, până la data de 1 iulie 2020, vor elabora și vor supune dezbaterilor publice un proiect de decizie.

„Proiectul va stabili următoarele: Unu – Elaborarea unui Plan urbanistic zonal, care va stabili norme urbanistice clare pentru zona nucleului istoric aflat în perimetru străzilor: Alexei Mateevici, Mihai Viteazu, Ivan Zaikin, Albișoara, Cheiului, Ismail, Ștefan cel Mare și Ciuflea.

Doi – Instituirea unui moratoriu prin care să fie sistate pe o perioadă de maxim 1 an, toate procedurile de construcție și demolare în perimetrul centrului istoric al Chișinău, cu excepția celor care sunt deja în derulare, cu acte în regulă sau pentru care s-au obținut deja acte permisive legale.

Trei – Vom solicita executivului să nu elibereze acte permisive în construcții pentru perimetrul sus menționat până la intrarea în vigoare a acestui proiect de decizie”, a adăugat Grădinaru, făcând un apel către consilieri să susțină proiectul de decizie pe care-l vor înainta în CMC.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților