[ X ]
[ X ]
[ X ]
PAS: „Este important ca întreaga societate să manifeste toleranță, înțelegere și mai multă deschidere față de cei care sunt în dificultate”
2 Aprilie

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) s-a solidarizat cu familiile copiilor cu nevoi sociale, informează CURENTUL.

Într-o conferință de presă, reprezentanții Organizației de Femei a PAS susțin că, în RM, sistemul care ar trebui să protejeze familiile copiilor cu nevoi sociale, de fapt îi neglijează.

„Iată de ce, este important ca întreaga societate să manifeste toleranță, înțelegere și mai multă deschidere față de cei care sunt în dificultate și au nevoie de sprijin și susținere. Situația persoanelor cu dizabilități în RM rămâne a fi una precară, iar incluziunea socială, asigurată prin lege este un defectuoasă anevoioasă. Incluziunea socială reală este stagnată de problemele economice și financiare, de certificare ineficientă și inechitabilă a dezabilității, lipsa de accesibilitate, accesul limitat al persoanelor cu dezabilități în instituțiile educaționale incluzive, disponibilitatea redusă de servici sociale comunitare, precum și insuficiența măsurilor de protecție socială, inaccesibilitatea infracțiunii transporturilor, informații și comunicaților, mecanisme ineficiente de aplicarea a legislației în vigoare și lipsa măsurilor active care ar asigura respectiva acesteia”, spune PAS.

Potrivit lor, deși au fost înființate mai multe centre specializate de servicii sociale comunitare, acestea nu sunt suficiente pentru a răspunde necesităților cu dezabilității. „Persoanele cu necesități speciale se confruntă cu provocări majore în toate domeniile sociale, se confruntă cu acestea zi de zi, an de an. Guvernarea, prin abordarea denigratoare față de cetățeni, marginalizează și limitează drastic accesul la resurse economice și comunicaționale ale cetățenilor aflați în dificultate. Conferința de astăzi se înscrie cadrul campaniei de informare și sensibilizare a cetățenilor cu privire la problema incluziunii sociale, a egalității de șanse și a drepturilor persoanelor cu dizabilități. Facem apel către întreaga societate, haideți împreună să fim mai buni, să fim mai toleranți, receptivi față de cei cu care conviețuim alături. Toți avem aceleași șanse, toți avem drepturi egale”, au mai spus reprezentanții PAS.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților