[ X ]
[ X ]
[ X ]
Partidul „ȘOR” cere guvernării măsuri urgente pentru reintegrarea concetățenilor reveniți acasă
2 Aprilie

Partidul Politic „ȘOR” cere măsuri urgente pentru crearea condițiilor pentru cetățenii moldoveni care decid să revină în Republica Moldova din cauza crizei cu care se vor confrunta țările în care muncesc. Deputata formațiunii, Marina Tauber, a reiterat în cadrul unui briefing de presă prevederile unei strategii elaborate de formațiune pentru concetățeni și a anunțat că în cel mai scurt timp, în localitățile administrate de reprezentanții Partidului Politic „ȘOR” vor fi lansate măsuri concrete, de sprijin a moldovenilor care revin în patrie, transmite CURENTUL.

Marina Tauber a menționat că în prezent practic întreaga Europă de Vest, unde se află sute de mii de concetățeni, se confruntă cu pandemia de coronavirus, după care va urma o criză economică. Aceasta îi va afecta pe mulți concetățeni care vor fi nevoiți să revină acasă. „Ne putem aștepta la revenirea a zeci de mii de concetățeni. Guvernarea ne tot vorbește despre revenirea concetățenilor noștri acasă, dar nu a făcut nimic pentru a-i întâmpina”.

În acest context, ea a amintit că Partidul Politic „ȘOR” realizează la Orhei un program care stimulează revenirea concetățenilor acasă și a propus o strategie și la nivel național în acest sens. Printre prevederile acestuia sunt scutirea de taxe vamale la importul bunurilor personale și automobilelor; scutiri la achitarea impozitului pe venit pentru cei care își vor deschide o afacere, scutiri la achiziţionarea poliţei de asigurare; facilităţi la achiziţionarea locuinţelor; indemnizaţii unice şi alocaţii băneşti lunare.

În plus, ea s-a arătat sigură că statele din Europa de Vest vor fi gata să sprijine acest program în Moldova. „Decât să le achite cetățenilor noștri ajutor de șomaj în țările lor, ele ar prefera să ofere granturi Republicii Moldova ca să-i reintegrăm la baștină”.

În același context, deputatul Partidului Politic „ȘOR” a menționat că în loc să caute oportunități pentru scheme de corupție, guvernarea ar trebui să identifice soluții pentru a-i atrage acasă pe muncitorii sezonieri. „Să nu aștepte Chicu să treacă pandemia și să umple țara cu imigranți din alte state ca să aibă forță de muncă. Cerem guvernului să nu ignore acești cetățeni ai noștri și să-și îndrepte atenția asupra acestei categorii de oameni”, a spus Tauber.

Totodată, Marina Tauber a arătat că Partidul Politic „ȘOR” nu va aștepta acțiunile autorităților, dar, în localitățile conduse de reprezentanții săi, vor fi întreprinse acțiuni concrete pentru a-i ajuta pe concetățenii reveniți acasă. Una din priorități va fi crearea condițiilor pentru dezvoltarea afacerilor. „Cetățenii reveniți de peste hotare sunt rezerva de aur a țării. Au o experiență bogată care poate fi aplicată în țara noastră. Pentru asta trebuie să le creăm condiții și premise pentru a-și dezvolta afaceri”, a declarat Marina Tauber.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților