[ X ]
[ X ]
[ X ]
Partidul ”Forța Diasporei” cere guvernării să vină cu un program naţional clar de relansare a economiei
25 August
Partidul Politic „Forţa Diasporei” își exprimă îngrijorarea privind situaţia complicată din cele mai importante sectoare al economiei țării, informează CURENTUL.
Într-o declarație a formațiunii se menționează că, după ce fermierii au atenţionat asupra situaţiei catastrofale din agricultură, un semnal de alarmă vine şi din industrie.
„Datele oficiale ale Biroului Naţional de Statistică arată că în prima jumătate a anului curent producţia industrială a scăzut cu 7,6%. Aceeaşi sursă indică asupra degradării în continuare a stării de lucru în unul din cele mai importante domenii de activitate – construcţiile, unde descreşterea în primele şase luni este de 8%.
Mari semne de îngrijorare provoacă și datele privind comerțul extern. În primele şase luni exporturile s-au diminuat cu aproape 11%.
În ianuarie – iunie 2023, deficitul balanţei comerciale a crescut cu peste 13 % comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Îngrijorează şi informaţiile precum că, în premieră absolută, datoria statului a depăşit cifra de 100 miliarde de lei. În plus, creşterea permanentă a inflaţiei şi cu descreşterea încrederii în ziua de mâine, catalizează migraţia. În loc să fie create condiţii ca cetăţenii plecaţi să revină acasă, pleacă şi cei rămaşi.
Numai în 2022, potrivit datelor oficiale, Republica Moldova a fost părăsită de peste 36 mii de tineri, iar în general, potrivit unor estimări, în ultimii doi ani din ţară au plecat circa 90 mii de cetăţeni”, a relatat partidul.
Dată fiind această situaţie dezolantă, Partidul Politic „Forţa Diasporei” cere guvernării să vină cu un program naţional clar de stabilizare şi relansare a economiei ţării, cu impact direct asupra domeniului social.
„În situaţia în care guvernarea va constata că nu are capacitatea să vină cu un program clar, vom cere constituirea unui Comitet al Salvării Moldovei, din care să facă parte reprezentanţii tuturor partidelor politice şi ai sectorului asociativ, care sunt capabili să genereze soluţii pentru a salva ţara”, a menționat partidul.
Inapoi la arhiva noutaților