[ X ]
[ X ]
[ X ]
Participarea cetățenilor la procesul bugetar, discutată cu experții Delegației UE în Moldova
4 Iunie

În cadrul întrevederii cu experții Delegației UE în Moldova, reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au pus în discuție aspecte ale transparenței procesului bugetar și participării cetățenilor Republicii Moldova la procesele bugetare la nivel național și local. Evenimentul a avut loc la data de 31 mai curent în incinta Curții de Conturi, transmite CURENTUL.

Vizita experților Giovanni Allegretti și Liliana Palihovici a fost întreprinsă în contextul elaborării de către Delegația UE a unui studiu privind participarea cetățenilor la procesul bugetar din Republica Moldova, la nivel național și local. Scopul studiului este de a evalua participarea cetățenilor la procesul bugetar, precum și acordarea de recomandări pentru acordarea de suport de către UE pentru consolidarea participării organizațiilor societății civile și cetățenilor la procesul bugetar din Moldova.

Giovanni Allegretti a abordat aspecte ale participării cetățenilor la procesul bugetar, iregularități și probleme identificate în cadrul misiunilor Curții de Conturi la acest capitol.

Petru Rotaru, membru al Curții de Conturi a relatat despre lacunele și problemele identificate de auditori în cadrul misiunilor de audit la autoritățile publice locale, în special, cu exemple de bune practici și iregularități în domeniul achizițiilor publice, gestionării bugetului public și bugetului participativ. Participarea cetățenilor și societății civile la monitorizarea procesului de formare și gestionare a bugetului public duce la responsabilizarea actorilor implicați în acest proces, a remarcat dl Rotaru.

În cadrul întrevederii au fost discutate, de asemenea, sugestiile Curții de Conturi privind potențiale recomandări care ar aduce la consolidarea participării cetățenilor la procesul bugetar în țară.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților