[ X ]
[ X ]
[ X ]
Păcura îngropată în pământ va „îngropa” mai multe cariere: Jurnaliști, activiști, politicieni cer sancționarea celor implicați!
27 Iulie

În noiembrie 2022, când R. Moldova avea cele mai mari tarife la încălzire în istoria țării,  un tractor acoperea  o groapă cu pământ în care ar fi fost aruncată mai multă păcură de proastă calitate. Aceasta reiese din imaginile video publicate recent de către liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. La scurt timp, conducerea Termoelectrica a anunțat într-un comunicat de presă  că imaginile sunt din 2015.  Totuși, acesta nu este adevărul, afirmă Alexandru Slusari, membru al Energocom.

„Comunicatul de presă al Termoelectrica despre atribuirea imaginelor video anului 2015 este unu fals. Cazul cu îngropare s-a întâmplat în noiembrie 2022. Rămâne de văzut dacă este vorba de păcura în volume mari, așa cum insistă unii, sau este vorba de consecințele lucrărilor de reparație sau profilaxiei cu cantități mai mici de păcură. Dar, oricum, după mine, grav a fost încălcată legislația, susține Alexandr Slusari.

Mai mult, Slusari mai  spune că directorul interimar al SA Termoelectrica, promovat în decembrie 2021 în funcție de către Andrei Spânu, trebuie să fie concediat imediat cel puțin pentru un comunicat public fals.  „Ca atare, acest lucru ar trebui să fie făcut demult. Îndată după jocurile cu licitațiile cu Horus și Силовые Машины. Dar acum fiecare zi aflării acestui domn în funcție de director interimar știrbește semnificativ din imaginea guvernării Totodată, Guvernul nu are dreptul să accepte ca acest caz să fie investigat doar prin intermediul anchetei interne de serviciu. Varianta пчёлы против мёда nu poate fi acceptată. Agenția Proprietății Publice este obligată să inițieze propria ancheta independentă cu participarea reprezentanților Ministerului Energiei, APP și experților neafiliați. Dacă acest lucru nu va fi făcut, Guvernul va fi acuzat pe bune că încearcă să mușamalizeze cazul”, spune Slusari.

Premierul Dorin Recean s-a autosesizat pe marginea acestei  situații fără precedent  și  la ședința de Guvern din 26 iulie, a solicitat ca până la sfârșitul acestei săptămâni să fie remaniat „tot managementul” de la Termoelectrica.

„Domnul Parlicov și cu domnul Cojuhari, este inacceptabilă situația de la Termoelectrica din două considerente. Și din considerente de atitudine față de mediu, dar ca și procedură de management. Eu vă rog până la sfârșitul săptămânii acolo tot managementul să fie remaniat”, a declarat oficialul.

Jurnalistul Alexandru Cozer scie pe pagina sa de facebook că a vorbit de nenumărate ori  despre  acte de corupție strigătoare la cer la Termoelectrica.

„26 iulie 2023. Premierul Recean îi solicită ministrului Parlicov să „remanieze” tot managementul de la Termoelectrica.  Se întâmplă abia după 2 ani în care în presă, inclusiv subsemnatul, am vorbit despre acte de corupție strigătoare la cer acolo. Licitațiile erau trucate pe bandă rulantă, ajungându-se până într-acolo încât o companie câștigătoare era descalificată, doar pentru a fi favorizată compania fiică a Silovîe Mașinî, controlată de unul dintre cei mai odioși și sancționați oligarhi ruși.

Să mai amintesc de crima de anul trecut, când cât pe ce s-au acordat alte 13 milioane de euro rușilor lui Mordașov, în primele luni de invazie în Ucraina și doar la insistențele noastre a fost anulată licitația pentru care ministrul Spînu se bătea cu toată lumea, garantând că este corectă și trebuie dusă până la capăt?

Apoi a venit vara, cu alte licitații dubioase la păcură. Și aici nu a fost una singură, când din nou, au fost favorizate în mod evident unele companii, iar altele descalificate din start. Atunci am avertizat public și nu doar public responsabilii din acest stat despre aceste crime, dar totul a mers înainte. Din nou, totul sub managementul ministrului Spînu. În loc procurorii să facă claritate acolo, unii indivizi au declanșat campanii pe Telegram de denigrare a tocmai celora ce au avertizat în legătură cu ilegalitățile.

Tot toamna trecută, ceva mai târziu, am fost primii care am vorbit și despre defecțiunea blocului energetic 3, imediat după ce a fost reparat de Horus. Blocul a fost repornit abia peste 3 luni, când deja iarna se termina. Nici aici nimeni nu a fost tras la răspundere.  Și recent, chiar într-o emisiune cu participarea ministrului Parlicov, l-am întrebat cum este posibil ca și în licitațiile din acest an, companiile care participă la ele, să fie obligate să primească autorizație de la Silovîe Mașîni pentru orice lucrare. Condiție ce descalifică din start orice companie, cu excepția lui Horus. Răspuns, desigur, nu am mai primit nici aici.

Acum la Termoelectrica urmează să fie construită o nouă centrală de cogenerare, la bătaie fiind puse vreo 60 de milioane de euro. Și în acest caz, caietul de sarcini a trezit mari dubii, calificându-se o singură companie.

Sunt doar câteva dintre cazurile extrem de grave la care am asistat în decurs de 2 ani acolo. În urma unora dintre ele, au și descins la întreprindere zeci de procurori, fără a se mai întâmpla însă absolut nimic.

Demiterea atât de târzie a managementului Termoelectrica nu va schimba nimic în fond, atâta timp cât totul se va termina cu niște plecări. Și cei care au implementat aceste scheme, de la șefi la executori, nu vor răspunde pentru faptele lor care au adus atâtea prejudicii statului.  La ce s-a întâmplat însă recent în Guvern, tare mă tem însă că totul se va termina cu niște simple demiteri. Așa cum a fost și în cazul fostului șef al Termoelectrica, pus acolo de Plahotniuc. Care este vizat de ani de zile în dosare penale ce nu au absolut nicio finalitate”, crede Cozer.Ex-premierul Ion Sturza  a venit cu un comentariu la postarea jurnalistului, precizând că e nevoie de o analiză serioasă din partea corpului de control al Premierului.

„Apropos , am întrebat și eu companiile producătoare de păcura de ce nu au livrat direct . Răspunsul a fost, așa sa dorit de beneficiar . F straniu. Și dacă ar fi fost un comercial recunoscut, nu, o firmuliță a unor afiliați. E nevoie de o analiză serioasă din partea corpului de control a PM. Altfel , o data cu revenirea unor miniștri vom avea parte de “petarde” zilnic”, a scris Sutrza.

De altfel, neoficial se spune că, scandalul cu păcura îngropată în pământ a fost generat de către concurenții lui Andrei Spînu, care controlează Termoelectrica și a fost direct responsabil de achizițiile din sezonul rece 2023-2024.

Ex-șeful său, Vlad Filat consideră că revenirea lui Andrei Spînu în Guvern este o sfidare.

„Nu poate fi combătut că el are influența necesară pentru a se impune. Cînd aud că e un manager excepțional….A semnat un contract aiurit total Gazpromul, ulterior a gestionat domeniul  energetic în așa măsură încît pur și simplu a sărăcit oamenii din țara asta, care a dus la tarife inexistente nu doar în regiune. Pentru aceste merite să-l readuci în Guvern este o sfidare și care va costa scump. De data asta Președintele Sandu va trebui să contabilizeze direct această decizie, ori dânsa și-a asumat public că e nevinovat”, a spus Filat în cadrul emisiunii la postul Exclusiv TV.

De altfel,  Renato Usatîi, a venit cu o reacție la faptul că Prim-ministrul Dorin Recean a cerut demisii la „Termoelectrica” S.A., după scandalul cu păcura îngropată, subiect despre care el a vorbit de mai multe ori în spațiul public. „Domnule Recean, vreau să vă amintesc că în perioada când a avut loc această crimă, Spînu era ministru responsabil de domeniul respectiv în Guvernul Gavrilița, iar Leu, deocamdată director la „Termoelectrica” S.A., a fost pus în această funcție și protejat anume de Spînu.

Carierele cui vor fi îngropate după acest scandal, urmează să aflăm în scurt timp. Totuși, practica arată că cel care trage sforile, reușește cu brio să  iasă din orice situație.

Inapoi la arhiva noutaților