[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pacificatorii moldoveni din contingentul UNIFIL-2, detașați în misiunea de menținere a păcii din Liban
15 Februarie

Contingentul UNIFIL-2 al Armatei Naționale a fost detașat în misiunea de menținere a păcii Forța Interimară a Națiunilor Unite din Liban (UNIFIL).

În cadrul unei ceremonii desfășurate în Tabăra Militară 142, a participat ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, ambasadorul Italiei la Chișinău, E.S. Lorenzo Tomassoni, coordonatorul Rezident ONU în Republica Moldova, Simon Springett, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Lilian Carp,  reprezentanții Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului în domeniul securităţii naţionale din Parlamentul României, atașați militari, precum și rudele militarilor.

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi a declarat, în timpul evenimentului că UNIFIL este prima misiune ONU la care Republica Moldova participă contingente de militari instruiți conform standardele internaționale care vor activa în aria de responsabilitate a comandamentului forțelor italiene, la fel ca în misiunea KFOR din Kosovo. „Le mulțumim colegilor noștri italieni pentru posibilitatea de a contribui la menținerea păcii și securității internaționale. Sunt ferm convins că pacificatorii moldoveni sunt bine pregătiți și interoperabili cu militarii din alte armate și vor reveni acasă cu o experiență bună acumulată în teatrul de operații”, a reiterat ministrul Nosatîi.

De notat că UNIFIL-2 al Armatei Naţionale este format din 33 de militari profesionişti, printre care trei femei, care vor executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor strategice şi de patrulare a zonei de responsabilitate.

Decizia de detaşare în operația UNIFIL a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în luna noiembrie 2021.

Primul contingent de pacificatori moldoveni a plecat în misiunea de menținere a păcii din Republica Liban în luna februarie 2023, unde au activat șase luni.

Inapoi la arhiva noutaților