[ X ]
[ X ]
[ X ]
Opinie: Legislația electorală este una bună, dar nu ideală
9 Octombrie

Per general, legislația electorală a R. Moldova este una bună, dar nu perfectă, există și unele lacune, care așa și nu au fost rezolvate încă din scrutinul trecut. Despre aceasta au vorbit, în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, directorul de program al Promo-LEX, Pavel Postica, și managerul de proiecte al Comunității WatchDog, Valeriu Pașa, transmite CURENTUL.

Pavel Postica a menționat că legislația electorală are și aspecte negative. „Când vine vorba de cadrul legal, nu putem opera cu 2 categorii: legislație sau acte normative bune și defectuoase, există și un mijloc. Sunt prevederi legale în legislația electorală cu care noi putem să ne mândrim, inclusiv în raport cu alte state. Există prevederi defectuoase, care pe alocuri umbresc realizările pozitive, care sunt în special datorită punerii în practică acestor prevederi. Cât de mică sau defectuoasă nu va fi o prevedere, riscăm să viciem tot scrutinul. Prevederile negative sunt acelea care au fost subliniate de Curtea Constituțională în 2016: votul peste hotare, votul în regiunea transnistreană, implicarea neonestă a resurselor prestatorilor media în campanie, a ONG-urilor, fundații și culte religioase și soluționarea contestațiilor”, a spus Pavel Postica.

Valeriu Pașa a spus că legislația electorală este destul de performantă și adaptată realităților, dar nu ideală. „Ne aducem aminte de adresele CC, constatările observatorilor naționali și internaționali, măsurile și modificările care nu s-au făcut, cel mai trist este că Parlamentul nu a făcut nimic pentru a adapta alegerile la situația pandemică. Avem secții unde se votează peste 2 mii de oameni, ne putem întâlni cu rânduri mari, aglomerații la secții. Cel mai rațional era să se facă alegeri timp de 2 zile. Nu este clarificată problema procedurii, regulilor precise privind deschiderea secțiilor de vot peste hotare. Nu s-a rezolvat problema cu caracterul permanent al secțiilor de vot peste hotare. În cazul problemei mituirii alegătorilor, acolo nu este doar legea electorală, dar și codul penal”, a spus Valeriu Pașa.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților