Expertul Transparency International, Veaceslav Negruță, ex-ministru al Finanțelor, este de părere că economia R. Moldova a avut mult de suferit pe parcursul anului 2016, iar din cauza implicării politicului în business, mai mulți antreprenori și-au închis afacerile și au plecat din țară. Despre aceasta el a declarat pentru portalul www.dw.com, informează CURENTUL.
Veaceslav Negruță a menționat că, la un an de la învestirea Guvernului Filip, avem mai multe lucruri negative, din punct de vedere economic.
„Guvernul încă nu-și vede rolul său într-o economie de piață, ca și regulator în funcționalitatea acestui stat. El brutal intră în anumite domenii și impune monopol acolo. Aceasta se întâmplă din cauza că grupurile de interes ale businessului s-au suprapus pe structurile statului. N-a fost realizat nimic în ceea ce privește securitatea energetică. Noi continuăm să cumpărăm energie electrică prin achitări în conturi off-shore. De asemenea, nu a fost rezolvată și corelată evoluția prețurilor la carburanți. În timp ce pe piețele internaționale prețurile au scăzut, la noi s-au ridicat. Aceasta s-a întâmplat și din cauză că guvernarea a tărăgănat din motive electorale să ajusteze prețurile la momentul potrivit, impunând regulatorului „independent” anumite condiții”, a spus expertul.
Veaceslav Negruță a menționat că, reformele deocamdată, doar declarate ale Guvernului Filip, pot fi incluse la capitolul realizări, însă nu atât ale Guvernului, cât ale comunității internaționale.
„Comunitatea internațională a putut convinge executivul că R. Moldova are nevoie de un Memorandum cu FMI, pentru ca țara să iasă din această auto-izolare în care s-a aflat pe parcursul ultimilor trei ani. Să nu uităm că grație acestui Memorandum au fost deja deblocate tranșe, atât ca suport bugetar din partea FMI, cât și ajutorul financiar de la București. La aceasta se adaugă finanțările de la final de an ale UE și o tranșă din operațiunea Băncii Mondiale. Eu sper că acest efort al donatorilor va salva anul 2017, deoarece componenta finanțării externe, în formă de grant sau credite, în buget, este aproape de 30 la sută. Astfel, orice abatere de la angajamentele externe poate crea riscuri majore pentru R. Moldova”, a declarat el.
Potrivit expertului, Guvernul Filip este acela care a finalizat procesele demarate în 2014-2015, atunci când s-a băgat mâna în rezervele valutare, și le-a convertit în datorie de stat și le-a pus pe umerii cetățenilor.
„Urmează să vedem ce se va întâmpla cu acel proiect de lege, care a fost propus în decembrie 2016 și care vine să legalizeze într-un fel ilegalitățile admise în domeniul fraudelor bancare. Astfel, se încearcă, sub pretextul legalizării capitalului, în esență să se bage amnistia ilegalităților. Dacă se va ajunge la aceasta, atunci nimeni nu va avea dreptul să întrebe de unde provin unele mijloace fixe, parţial provenite din acea fraudă bancară. Să nu uităm că în 2017 s-au anunțat un proces accelerat de privatizări și această lege, de fapt, este o miză mare pentru anumite grupuri pentru a cumpăra, cu bani mărunți, cu bani scoși din țară, unele entități, cum ar fi Moldotelecom, Poșta Moldovei sau AirMoldova”, susține Veaceslav Negruță.
Andriana Cheptine