[ X ]
ONU Moldova și Guvernul R. Moldova au elaborat un plan actualizat de răspuns și redresare socioeconomică COVID-19
31 Octombrie

Nouă luni de când lumea a auzit pentru prima dată de COVID‑19 și șapte luni de când Republica Moldova a înregistrat primul său caz de coronavirus. În această perioadă, peste 74 mii de cetățeni moldoveni au fost infectați, iar peste 1 700 de persoane au pierdut lupta cu COVID-19.

Țara a trecut printr-o perioadă de carantinare, impunând măsuri restrictive care au generat închiderea afacerilor, instituțiilor publice și a școlilor, precum și anularea zborurilor. Au fost impuse restricții și măsuri preventive obligatorii, iar cetățenii au învățat cum să se adapteze unei normalități noi.

Din păcate, pandemia de COVID-19 este mult mai mult decât o simplă criză de sănătate: a afectat viața fiecărui cetățean, a întregii țări și aproape a fiecărui aspect al vieții sale sociale și economice.

Pentru a oferi sprijin imediat și pe termen lung Republicii Moldova pentru răspunsul și redresarea socioeconomică COVID-19, ONU Moldova în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova au întocmit Planul de răspuns și redresare COVID-19 pe baza evaluărilor efectuate ale impactului. Planul este destinat să reducă vulnerabilitatea țării la pandemie, permițând un proces de recuperare transparent și eficient, cu respectarea drepturilor omului, integrarea dimensiunii de gen.

Cadrul de răspuns socioeconomic constă din cinci piloni strategici în vederea protejării necesităților și drepturilor persoanelor care trăiesc sub efectele pandemiei, cu accent în special pe grupurile și persoanele cele mai vulnerabile și marginalizate, și persoanele care riscă să fie lăsate în urmă:

Prioritate Sănătății
Protejarea persoanelor
Răspuns și redresare economică
Răspuns macroeconomic și colaborare multilaterală
Coeziune socială și rezistență comunitară.

„Planul de răspuns și redresare socioeconomică este axat pe sprijinirea Guvernului Republicii Moldova pentru a aborda inclusiv urgența în sănătate, impactul social și economic al pandemiei și a contribui la principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă (LNOB)”, a menționat Simon Springett, Coordonatorul Rezident al ONU Moldova.

Bugetul total al Planului este de 106 milioane de dolari SUA, dintre care 12 milioane dolari SUA au fost deja identificate cu sportul a 18 donatori. Planul conține 99 de proiecte și acțiuni prin intermediul a peste 40 de parteneriate.

image016

Organizația Națiunilor Unite în Moldova a fost implicată activ în planificarea pregătirii pentru COVID-19 înainte de declararea Urgenței de Sănătate Publică de Interes Internațional. A fost asigurată o comunicare continuă cu Guvernul Republicii Moldova, în special cu Prim-ministrul și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), oferind sprijin în trei domenii principale: pregătirea sistemului de sănătate, asistență tehnică și consolidare a capacităților, precum și informare și comunicare cu privire la COVID-19.

La nivel mondial, pandemia este responsabilă de pierderea a peste 1 milion de vieți și de infectarea a peste 30 de milioane de vieți în 190 de țări. Cazurile de infectare cresc și există semne tulburătoare de noi valuri.

Inapoi la arhiva noutaților